Simonffy Géza-szeminárium, Tihany, 2012 – Képes beszámoló

A TÚK alapítójáról elnevezett szemináriumot idén május 18-19-én tartottuk Tihanyban, a hagyományos helyszínen, az MTA Ökológia Kutatóközpont Limnológiai Intézetében.

Dürr János, a TÚK elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Báldi András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója házigazdaként üdvözölte a vendégeket. Utána, mint ökológiai szakember Megújuló ökológiai kutatások címmel tartott előadást, melyben beszélt a megújuló Akadémiai intézményrendszerről, megosztva az eddigi tapasztalatokat és a tudományos újságírókkal kapcsolatos együttműködés fontosságát hangsúlyozva kikérte a jelenlévők véleményét is. Báldi András és az MTA Lendület programjának ösztöndíjasa elmondta, hogy a hazai társadalmi megjelenés erősítése mellett a nemzetközi láthatóság növelése is cél kell, hogy legyen. Ma még a globális felmelegedés uralja a híreket, de holnap az ökoszisztémák degradálódása lesz a téma. Az USA-ban például az éves veszteség a mezőgazdasági kártevők hibás kezelése, illetve behurcolás miatt kb. 100 milliárd $, a 2007-es méhpusztulás kára pedig 15 milliárd $ volt. Elemi érdekünk tehát, hogy az ökoszisztéma szolgáltatás kutatása prioritás legyen.

This slideshow requires JavaScript.

Kora délután Keleti Arthur (IT biztonsági szakértő) a virtuális világ biztonságáról beszélt, kiemelve a hazai, nem túl rózsás helyzetet. Ennek egyik oka maga a felhasználó, aki nem veszi komolyan a legalapvetőbb biztonsági intézkedéseket. Bár nem mentség, de a világban máshol sem jobb a helyzet. Az előadó az Önkéntes Kibervédelmi Összefogás tagja, mely megpróbálja felhívni a figyelmet a veszélyekre és tenni is. Szinte mindannyiunk kezében van okos telefon, naponta kell felhasználóneveket és jelszókat használnunk ügyeink intézéséhez. Lassan az egész társadalom működése erre a technikára épül. A nagy érdeklődést kiváltó beszélgetés egyik legfontosabb tanulsága az lehet, amit sokan felvetettek már. Eszközeink nagyon hasznosak tudnak lenni, de meg kellene tanulnunk tudatosan használni őket.

Az előadások után tartottuk meg a TÚK 2012. évi közgyűlését, a péntek este pedig a személyes beszélgetésekkel és a tapasztalatok cseréjével telt.
Szombaton meglátogattuk a Belső-tó partján létrehozott Levendula Házat. A látogatóközpont kicsiknek és nagyoknak, laikus érdeklődőknek és kissé tapasztaltabb természetismerőknek, sőt tudományos újságíróknak is tud újat, hasznosat és főleg élményt nyújtani a Tihanyról. A félsziget geológia történetét bemutató interaktív kiállításon Vers József kalauzolt végig bennünket.
Az Őslevendulásban tett kiránduláson Zátonyi Szilárd tanár úr volt a vezetőnk. A túra során rengeteg érdekes és hasznos részletet ismertünk meg a Tihanyi félsziget flórájának és faunájának utunkba kerülő képviselőről és persze emblematikus növényének, a Levendulának a történetéről.

A képeket készítette Bagi Andrea és Trupka Zoltán

A fotók itt is megtekinthetők.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s