Kordos László lett a 2009-es év ismeretterjesztő tudósa

A Tudományos Újságírók Klubja tagjai 2009-ben is megválasztották az év ismeretterjesztő tudósát. A szavazatok alapján Dr. Kordos László a Magyar Állami Földtani Intézet igazgatója érdemelte ki az elismerést. A Magyar Tudományos Akadémia székházában február 10-én rendezett ünnepségen Pálinkás József, az MTA elnöke a tudományos újságírás és a tudományos újságírók elismerésének fontosságáról beszélt. A díjazott munkásságát Palugyai István, a Tudományos Újságírók Klubjának elnöke ismertette.

Kordos László 1974-ben szerzett földrajz-biológia szakos diplomát, rá egy évre pedig a geológia szakot is elvégezte. Az egyetemi doktori címet 1975-ben, a földtudományok doktora címet 1993-ban szerezte meg. 1997 óta a KLTE egyetemi magántanára. 1974 óta dolgozik a Magyar Állami Földtani Intézetben, melynek jelenleg az igazgatója. 1987-től ő vezeti az Intézet múzeumát is. Rendszeresen tanít a Debreceni Egyetemen, az ELTE-n, és a Szent István Egyetemen. Kutatási szakterülete a gerinces őslénytan, a harmad- és negyedidőszaki környezetváltozások, az emberré válás korai szakasza. Nemzetközi kutató hírnevét a Rudabányán végzett kutatásai alapozták meg. E témakörben számos külföldi és hazai publikációja jelent meg. Idén az emberré válás szempontjából újabb nagyjelentőségű leletek (25 emberszabású majommaradvány) kerültek elő a Kordos László által vezetett MÁFI és a Torontói Egyetem közös – részben Kordos professzor által irányított – rudabányai ásatásain, melyek nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedők. Ezek azt bizonyítják, hogy az ember evolúciója nem kizárólag Afrikában játszódott. Az idei év termése egy gyakorlatilag ismeretlen főemlős állkapcsa, amivel végre megalkothatják az állat hiteles mását.
kordos05
Publikációinak száma megközelíti a 600-at, ebből 12 önálló könyv. Egyik legismertebb ismeretterjesztő könyve a Magyarország barlangjai. Rendszeresen publikál a hazai ismeretterjesztő sajtóban. Szerkesztő bizottsági tagja a National Geographic Magyarországnak és a Természet Világának. Ugyancsak gyakori résztvevője rádiós és televíziós ismeretterjesztő műsoroknak, nagy sikerű előadást tartott például a Mindentudás Egyetemén. Azon kutatók egyike, aki mindig szívesen áll a sajtó rendelkezésére, akár a legfrissebb kutatási eredményekről kérdezik, akár ismeretterjesztő írásra, interjúra kérik fel. Komoly szerepet vállalt abban is, hogy a Föld Bolygó Nemzetközi Éve alkalmából tartott rendezvényeken, kiadványokban a közvélemény jobban megismerkedhessen a földtudományok legújabb eredményeivel, bolygónk állapotával, múltjával, jelenével.

Kordos László a díj átvétele után “Egy szkeptikus, a tudomány hitelével” címmel tartott előadást, melynek szövege rövidesen a Természet Világában és honlapunkon is olvasható lesz.

Az ünnepségen készített fényképek itt tekinthetők meg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s