A TÚK és az Eduvital Net közös tájékoztatója

A Tudományos Újságírók Klubja és az Eduvital Net Nonprofit Egészségnevelési Társaság közös tájékoztatót tartott 2012. november 26-án a MÚOSZ Székház Táncsics termében.

A magyar társadalom jelenlegi egészségi állapota és kilátásai minden felelősen gondolkodó ember számára kötelező feladatokat jelöl ki. Ezért orvosok, biológusok, pszichológusok, szociológusok, bioetikusok és egészségpolitikai szakemberek hívták életre az EDUVITAL Nonprofit Egészségnevelési Társaságot. Nézeteik szerint az egészségtudatosság jelentős mértékben függ a korszerű orvosbiológiai és pszichoszociális tudás széleskörű hozzáférhetőségétől, valamint ezzel együtt a társadalom tagjainak személyes motivációjától. Ezért tartják feladatuknak és felelősségüknek az alapellátásban résztvevők prevenciós, egészségnevelési szerepének növelése, a háziorvosi, iskola- és foglalkozás-környezet egészségügyi ellátás prevenciós szemléletű átalakítását.
02
Az interakció a szakember és egyén között minden korosztályban lényeges, de az egészséges életvitel jövőbeli alakítása és az elért eredmények fenntarthatósága szempontjából különös figyelmet érdemel a jövő nemzedék, a gyermekek és a fiatal korosztály. Az EDUVITAL NET céljainak és azok megvalósításának változatos, korszerű kommunikációs rendszerén át elkötelezett arra is, hogy az egészségnevelés keretében nyújtott tudományos megalapozottságú oktatási modulok kisebbségi, hátrányos helyzetű társadalmi és etnikai csoportok és a magas kockázatú személyek számára is hozzáférhetőek és elsajátíthatók legyenek.
04
Céljuk az, hogy komplex, átfogó és a gyakorlati munkában, tanácsadásban jól használható, felelősségteljes információkat adjanak a korszerű öröklésbiológiai alapismeretek, a környezettudatosság, a táplálkozás, a mozgáskultúra és a szenvedélybetegségek kérdésein át a többek között az iskola-egészségügy, a mentálhigiénia, pszichoszomatikus kórképek, az egészséges öregedés, a család és a bioetika legfőbb kérdéseinek köréből.
Az EDUVITAL NET tevékenysége kiterjed a tudományosságon alapuló, alapvető orvosbiológiai és pszichoszociális ismeretek írott és internetes (pl. Facebook, honlapok) oktatási anyagok létrehozására és széleskörű terjesztésére. Ezen elvek alapján nyilvános szakmai, interdiszciplináris dialógust kívánunk kezdeményezni az orvos- és pszichoszociális tudomány fejlődésével kapcsolatos és tevékenységével is összefüggő dilemmákról, a hagyományos orvoslást megújítani kívánó szakmai kezdeményezésekről. Az egészségnevelési programot elsődlegesen azoknak az elkötelezett véleményformálóknak kínáljuk, akik a társadalom legszélesebb részére hatnak mindennapi tevékenységük során, így a pedagógusok, egészségügyi szakemberek (pl. családorvosok, védőnők stb.), lelkészek, újságírók, véleményformáló közszereplők, civil (kisebbségi- és beteg-) szervezetek képviselői számára kívánnak felhasználható korszerű és gyakorlatban alkalmazható tudást nyújtani.
Az EDUVITAL NET egyetemi alapítványi háttérrel és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat hálózatának és infrastruktúrájának segítségével jött létre és kíván működni.

A rendezvényen a következő előadások hangoztak el:

  • Dr. Falus András: Mit öröklünk és mit nem? Életmód, egészség, genetika
  • Dr. Tompa Anna: Egészségtudat és kemizáció
  • Dr. Madarasi Anna: dr. Anya, dr. Apa, avagy hogyan segítsük beteg gyermekünk gyógyulását?
  • Dr. Somhegyi Annamária: Mindennapi testmozgás és egészség
  • Dr. Dávid Beáta: Összetartó közösség, egészségesebb ember
  • Dr. Purebl György: A családi támogatás hálója megtart, fenntart, benn tart vagy behálóz?

További információ az EDUVITAL NET tevékenységéről a www.eduvital.net oldalon található. A tájékoztatón készített fényképek itt érhetők el.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s