Ahol a jövő kezdődik – Tanulmányút Saarbrückenben

A német-francia határ közelében található Saarbrückeni Egyetem három napos tanulmányutat szervezett tudományos újságírók számára, hogy képzési programjait és aktuális kutatási témáit bemutassa. Az elsősorban informatikai kutatásokat ismertető előadások és laboratórium-látogatások célja az volt, hogy az újságírók Európa-szerte hírét vigyék az intézménynek, ezzel is segítve annak nemzetköziesedési törekvéseit.

A Saarbrückeni Egyetemet 1948-ban alapították, akkor még német-francia kétnyelvű intézményként, ma már az informatikai képzési terület egy nemzetközi szinten elismert központja. Az intézmény mintegy 18300 hallgatójából 16% érkezett Németország határain túlról. Az itt tanuló külföldiek a világ 141 országát képviselik, nagyobb felük Európa más országaiból érkezett, 28%-uk ázsiai, 10%-uk afrikai, 6%-uk pedig amerikai. A Saarbrücken városának nyugati részén, gyönyörű erdős területen elhelyezkedő, 7 kart befogadó egyetemváros mellett az intézményhez tartozik Homburgban egy gyógyszertudományi kar, valamint egy egyetemi kórház. Az intézmény lehetőségeit nagyban befolyásolja az a kedvező fekvés, hogy Franciaország közelsége mellett Luxemburg és Belgium is elérhető távolságban van. 11 alap- és 11 mesterképzési programot kínálnak angol nyelven, kanadai és francia kapcsolataik mellett büszkék az Koreai Tudományos és Technológiai Intézettel (KIST) kialakított együttműködésükre is. Az intézménynek 230 szerződött Erasmus-partnerintézménye van, és megállapodást kötettek 63 Európán kívüli országgal is. Európai tanulmányok elnevezésű képzési programjuk hallgatói nyelvi, jogi és gazdasági, valamint Európa kultúrájával, politikájával és történelmével kapcsolatos ismereteket szerezhetnek, érdekesség, hogy földrajzból és történelemből egy határon átnyúló képzési program keretében olyan tanárokat képeznek, akik a határ bármelyik oldalán oktathatnak megszerzett végzettségükkel.

Mind Saarland tartomány vezetése, mind az egyetem nagy hangsúlyt fektet az informatikai képzéseik erősítésére, mivel a német gazdaságnak nagy szüksége van az ilyen ismeretekkel rendelkező, fiatal szakemberekre. Az ide érkező külföldi hallgatók akár tandíjmentesen is elvégezhetik a BSc-képzést, de mesterprogramok tandíja is jóval kedvezőbb mint pl. egy angliai vagy egy tengerentúli intézményben. Az informatikai karon csak angol nyelvű MSc képzéseket kínálnak, a színvonal magasan tartásának érdekében kutatási tevékenységük is rendkívül szerteágazó és erős, melyet a publikációs rangsorokban elért kiemelkedő helyezések és a magas idézettség is tükröz. Ipari kapcsolataik között csupa “húzónév” szerepel: Microsoft, IBM, Google, SAP.

s02

A három napos tanulmányút egyik legérdekesebb előadása talán a jövő szupermarketjét bemutató prezentáció volt. Egy olyan üzlet képe tárult elénk, ahol az árut a polcról leemelve egy kijelzőn megjelennek a termék összetételére vonatkozó tudnivalók, sőt, ezt akár össze is vethetjük egy hasonló áruval: a monitoron láthatjuk melyik tartalmaz több zsírt vagy cukrot, melyikben van tartósítószer, melyik az, amelyet lisztérzékenyek is fogyaszthatnak. Az áru egy beépített szenzor segítségével “megjegyzi” saját útját, vagyis a gyorsfagyasztott húsról utólag kiderülhet például, hogy végig megfelelő hőmérsékleten tárolták-e, az autóvásárlásnál pedig már nem csak a tulajdonos által elmondottakra kell hagyatkoznunk, a jármű “fekete dobozából” kiolvashatjuk az esetleges korábbi töréskárra vonatkozó információkat. Antonio Krüger professzor szerint a konyhapénzt is jobban be tudjuk majd osztani, ha okostelefonunk egy táblázatban összegzi havi kiadásaink és statisztikát készít arról, milyen gyakran vásárolunk adott élelmiszertípusból, milyen gyakran dobunk ki megromlott ételt. Szokásaink megismerése után a “digitális háztartásvezető” már képes lesz összeállítani a bevásárló listánkat is, sőt a termékek egy részét online is megrendelhetjük. Megbecsülhetjük, mennyibe kerülne, ha áttérnénk például a vegetáriánus táplálkozásra. Az áruházláncok szórólapjait átnézve okostelefonunkkal “megjegyeztethetjük” mely termékből szeretnénk vásárolni, a készülék pedig a boltba belépve segít megkeresni melyik polcon található a keresett áru. A professzor egy mini próba üzletben élőben is bemutatta, hogyan képzelik el a jövő bevásárlásait: az intelligens bevásárlókocsi termékfelismerésre lesz képes, sőt helymeghatározó rendszer segítségével azt is tudja majd, hogy az üzlet melyik részén tartózkodunk éppen. Ha pedig végre megtaláltuk a keresett terméket, de nem megfelelő pl. a megvásárolni kívánt ruha színe, akkor a mobilunkkal készíthetünk róla egy felvételt, majd azt átszínezhetjük a kívánt színre és képet továbbíthatjuk a gyártónak, aki ezáltal jobban tud tájékozódni a vásárlói igényekről.

Egy másik előadásban Thomas Lengauer beszélt az egyetemen zajló bioinformatikai kutatásokról, többek között arról a projektről, ahol a HIV fertőzöttek gyógyszeres kezelésének hatékonyságát sikerült nagymértékben javítaniuk. A kutatók a HIV-variánsokról meglévő adatbázis birtokában, az egyes vírusváltozatok rezisztenciájának ismeretében azon dolgoznak, hogy a mutációt, mint matematikai információt tudják kezelni, így a beteg gyógyszeradagját nemcsak hosszas laboratóriumi vizsgálatok után tudja az orvos összeállítani, hanem egy számítógépes elemzést követően is. A professzor szerint nemcsak az AIDS, hanem a hepatitis, a rák és egyes pszichiátriai betegségek gyógyításában is felhasználható lesz a módszer.

A három napos program talán legfontosabb tanulsága, hogy oktatást és kutatást fejleszteni mindig érdemes, mert az így felhalmozott szellemi tőke még gazdasági krízisek idején is segíthet a problémák megoldásában.

Jurecska Laura

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s