Dürr János levele Dr. Almár Ivánnak, 80. születésnapja alkalmából

Dr. Almár Iván
a Magyar Asztronautikai Társaság örökös, tiszteletbeli elnöke
kutatócsillagász, űrkutató
Budapest

Tisztelt Elnök Úr, Kedves Iván!

Őszinte öröm és megtiszteltetés számomra, hogy a Tudományos Újságírók Klubja tagságának nevében köszönthetlek közelgő 80. születésnapod alkalmából, amelyhez magam is őszintén gratulálok és további hasonló alkotó éveket és jó egészséget, boldogságot kívánok.

Nagy öröm és megtiszteltetés volt számunkra az is, hogy elfogadtad tőlünk, a tudomány krónikásainak közösségétől “Az év ismeretterjesztő tudósa – 2010” címet és a hozzá járó kisbolygót, az Illés Erzsébettel, feleségeddel megosztva átvett díjat. Annak ellenére, hogy tudjuk, többet érdemeltél volna – “Hat évtized ismeretterjesztő tudósa díj” járna Neked, hiszen sem legtöbbünk, sem az űrkorszak meg sem született még, amikor már újságban, folyóiratban, rádióban az eljövendő új tudomány értő hírnöke voltál, addig nem létező szavakkal formálva, felkészítve gondolkodásunkat a földi bölcsőből való kilépésünkre.

Személyesen számomra is öröm megismerkedésünk valamennyi síkja. Először csak a képernyőn keresztül, egy 1969-es nyári hajnalon, a holdraszállás szakértő kommentátoraként szegezted képernyőhöz a kíváncsi szemeket, füleket, majd a ’80-as évek derekán már személyesen is megismerkedhettünk, egy tihanyi Ionoszféra-Magnetoszféra-fizikai szeminárium alkalmával.

Igazi élményt jelentett, hogy beszélgetőpartnered lehettem a Természet Világa számára a napfogyatkozás évében otthonodban, a Hársak alján készült interjúban, vagy pár évvel később a Hauer Cukrászdában rendezett TUK-esten, csakúgy, mint A SETI szépsége könyved Vince Kiadó által felkért szerkesztőjeként, vagy egy-egy “írásművem” segítő lektoraként.

Bizonyosan nem járok messze az igazságtól, amikor kijelentem, valamennyi tudományos újságíró kollégám hordoz hasonlóan kellemes emlékeket, akik veled hosszabb-rövidebb időre munkakapcsolatba kerültek az elmúlt bő félszáz év alatt, s melyek gyakran baráti kapcsolattá is formálódhattak.

Tudnod kell, hogy tiszteletünk és ragaszkodásunk nem csak a világviszonylatban méltán elismert tudósnak, az ismeretterjesztő újságírónak mindig készséggel és nyomdakészen vagy vágatlanul felhasználhatóan nyilatkozó, írásban és szóban könnyeden és gördülékenyen fogalmazó csillagász-űrkutatónak szól, hanem annak a nyitott, humánus, empatikus, derűs és segítő, egy szóval: emberi személyiségnek is, akit Almár Ivánnak nevezhetünk.

Boldog születésnapot kívánok, a TUK elnöksége és tagjai nevében:

Budapest, 2012. április 17.

Dürr János

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s