Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny középiskolásoknak

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 23. alkalommal hirdette meg középiskolások számára, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az MTVA közreműködésével, 2013. november 6-án, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) Konferenciatermében, a Tudomány Napja alkalmából.

Házigazdaként, Dr. Bendzsel Miklós, az SZTNH elnöke többek között elmondta, hogy a szellemi tulajdon intenzív iparágak, ill. ágazatok az EU-ban a GDP-hez 40%-kal, a foglalkoztatáshoz 25%-kal járulnak hozzá. Továbbá beszélt a Kamilo Feher-díj megalapításáról, ill. bemutatta Kamilo Feher, az USA-ban élő feltaláló, telekommunikációs szakember, munkásságát.

Ezután dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke és a MISZ tiszteletbeli elnöke bejelentette a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny meghirdetését, ill. feltételeit. Kiemelte, hogy főként olyan kreatív fiatalokat keresnek, akik felismertek valamilyen műszaki, természettudományos problémát, és van ötletük a megoldásra is. (A részletes felhívás a www.innovacio.hu portálon olvasható.)

Az 5 évvel ezelőtt, a National Instruments (NI) által meghirdetett myDAQ pályázat az idén beintegrálódott az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenybe. Ezért dr. Ábrahám László, az NI vezérigazgatója bemutatta a myDAQ terméket, melyre fejlesztési javaslatokat várnak középiskolásoktól.

Dr. Sipos Imre, helyettes államtitkár az EMMI nevében köszöntötte a meghívottakat, többek között az ifjúsági versenyek pályaválasztást segítő szerepéről beszélt. Kiemelte az iskolák szerepét a versenyben, és tanár-diák kapcsolatot hangsúlyozta ki.

Ezt követően dr. Bendzsel Miklós átnyújtotta Naszlady Mártonnak a Dr. Kamilo Feher-díjat, “Kockakulcs” című munkájáért. A díjat kizárólag Magyar Fiatal Tudósok Társaságának tagja kaphatja, a díjjal járó összeg azt hivatott elősegíteni, hogy a fiatal, nemzetközi téren is szabadalmaztathassa találmányát.

Az esemény végén a 2013. évben rendezett nemzetközi versenyeken sikeresen szerepelt magyar fiatalok mutatkoztak be 10-10 percben, és mutatták be munkájukat, úgymint:

  • Zsombori Balázs, a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. helyezettje, a 25. EU Fiatal Tudósok Versenyének III. helyezettje,
  • Szalóki Csaba, a 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny III. és a 6. fenntarthatósági olimpia (I-SWEEP) III. helyezettje,
  • Hegyesi Donát, a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen I. díjban és a 25. EU Fiatal Tudósok Versenyen különdíjban részesített pályázó.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s