Patkós András a 2013. év ismeretterjesztő tudósa

A Tudományos Újságírók Klubja által alapított Az Év Ismeretterjesztő Tudósa Díj – a kisbolygóval elismerést a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat tanácstermében Patkós András részecskefizikus vehette át 2014. február 19-én.

Az 1996-ban alapított díjat elsőként Simonyi Károly akadémikus, fizikaprofesszor vehette át, majd az évek során az elismerésben részesült R. Várkonyi Ágnes akadémikus, történész, Csányi Vilmos akadémikus, etológus, Falus András akadémikus, immunológus, Marx György akakdémikus, fizikus, Vekerdi László irodalom- és tudománytörténész, Csermely Péter akadémikus, biokémikus, Vámos Tibor akadémikus, villamosmérnök, Freund Tamás akadémikus, agykutató, Lukács Béla fizikus, Kordos László geológus, Almár Iván űrkutató, Illés Erzsébet planetológus, Hargittai István akadémikus, kémikus, Hargittai Magdolna akadémikus, kémikus, valamint Schiller Róbert kémikus. A tudományos újságírók szavazatai szerint a korábbi években, ők tették a legtöbbet a tudomány közérthető megjelenítéséért, népszerűsítéséért az írott és az elektronikus sajtóban a tudomány legkiválóbb művelői közül. Az elismerés részeként a díjazottak nevét azóta egy-egy csillag, illetve kisbolygó viseli az égen, s az elnevezésről oklevelet állítottak ki.

A 2013. évi díjazottunk Patkós András akadémikus, fizikus, aki a díjátadás után előadást tartott “Alkotás és hatás” címmel. A rendezvényen köszöntőt mondott Vizi E. Szilveszter akadémikus, az MTA korábbi elnöke, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elnöke, valamint Kiss L. László csillagász, akadémikus, az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet tudományos igazgatóhelyettese, aki ismertetette a kisbolygó-elnevezés körülményeit.

Az elismerés részeként a díjazott nevét egy kisbolygó viseli. Az aszteroidát Sárneczky Krisztián Piszkéstetőről fedezte fel 2005. május 12-én. A Nemzetközi Csillagászati Unió illetékes bizottsága hivatalosan 348407 Patkosandras (2005 JC94) néven jegyezte be a kisbolygót.

A díj laudációja

Patkós András (Budapest, 1947. május 12. -) magyar atomfizikus, egyetemi tanár, a statisztikus fizika és a kozmológia neves kutatója.
1965-ben érettségizett a budapesti Radnóti Miklós Gyakorlógimnáziumban, majd felvették az ELTE Természettudományi Karának fizika szakára, ahol 1970-ben szerzett fizikus diplomát. 1973-ban védte meg egyetemi doktori disszertációját. Az egyetem atomfizikai tanszékén kezdett el oktatni, először ösztöndíjasként, majd adjunktusként. 1980-tól egyetemi docensként dolgozott. 1989-ben vette át egyetemi tanári kinevezését. 1989 és 1992 között az ELTE Fizika Tanszékcsoportjának vezetője volt. 1998-ban a tanszék megbízott vezetője lett, ilyen minőségben dolgozott 2003-ig, majd az ELTE és az MTA közös Statisztikus Fizikai Kutatócsoportját vezette 2006-ig. 2007-ben ismét tanszékvezető. Több neves külföldi kutató labor és intézmény vendégprofesszora is volt: CERN (Genf, 1984, 1989-1990, 1995), Niels Bohr Intézet (Koppenhága, 1981-1982), Fermi Laboratórium.
patkos3
1977-ben védte meg a fizikai tudományok kandidátusi, 1987-ben akadémiai doktori értekezését. 2001-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 2007-ben pedig rendes tagjává választották.
2000 és 2003 között Széchenyi professzori ösztöndíjas volt. 2005 és 2007 között az ELTE Bolyai Szakkollégiumát igazgatta. Ebben az időszakban az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke is volt (előtte 2003-től a társulat alelnökeként dolgozott).
Több mint százhúsz tudományos publikáció szerzője vagy társszerzője. Kutatási területe a statisztikus fizika, a kozmológia, valamint a részecskefizika. Szűkebben véve az elméleti részecskefizika, a kvantumtérelmélet (és alapállapotának tulajdonságai), az egyensúlyi fázisátalakulások, valamint a Forró Univerzum kialakulása és a kvantumterek egyensúlytól távoli dinamikája.

A tudományos ismeretterjesztést pályája kezdete óta kiemelkedően fontosnak tartó fizikus számos cikket írt egyebek mellett a Fizikai Szemlébe és a Természet Világába. (1987-ben lett a Természet Világa szerkesztőbizottsági tagja.) Frei Zsolttal közösen Inflációs kozmológia címmel írt könyvet, míg Polónyi Jánossal Sugárzás és részecskék címmel jelent meg kötete.
A magyar tudományos újságírók számára mindig rendelkezésre áll és minden esetben nagy segítséget nyújt a cikkek, tévé- és rádióriportok elkészítéséhez.

Elismerései: Novobátzky Károly-díj (1978, 1987), MTA Fizikai Díj (1990), Akadémiai Díj (1992). Nős, felesége Klug Annamária vegyész, PhD. Házasságukból két fiúgyermeke született (Tamás informatikus és Balázs matematikus).

Patkós András már a kilencvenes évek végén részt vett a tudománykommunikáció egyetemi oktatásának megszervezésében, ami akkor az akkreditációs tanácsnál elbukott. A kétezres évek első évtizedének végén újra megindult folyamatban szintén részt vett és az ELTE TTK-n három éve elindult MSC szak oktatójaként, (tudományos mesterkurzust tart a hallgatóknak) kiemelkedő szerepet játszik a tudománykommunikáció és a tudományos újságírás jövendő generációjának képzésében. Ezzel kiemelkedő munkát végez a hazai természettudósok között.

Az átadón készített további képek itt tekinthetők meg.

A témához kapcsolódó cikkek

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s