Szakmai beszélgetés Marsha Ivins amerikai űrhajósnővel

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar, a Magyar Asztronautikai Társaság, a Tudományos Újságírók Klubja és az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége különleges szakmai beszélgetésre hívta a TÚK és a MANT tagjait Marsha S. Ivins-szel, a NASA-űrhajósával.

Marsha Ivins a Johnson Űrközpont mérnöke, a Columbia és az Atlantis űrsikló személyzetének tagjaként öt űrutazáson vett részt: 1990-ben, 1992-ben, 1994-ben, 1997-ben és 2001-ben. Összesen több mint 55 napot töltött a világűrben. A MIR űrállomáson és a Nemzetközi Űrállomáson egyaránt járt. Az űrhajósnő részletes önéletrajza itt található.
04
2012. december 6- án, a BME Informatikai épületében 25-30 szakember kérdezgette az űrhajósnőt. A TÚK részéről Palugyai István örökös tiszteletbeli elnök köszöntötte a résztvevőket. A moderátori feladatokat Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője látta el, aki nem utolsósorban TÚK-tag is. Marsha Ivins közvetlen stílusban és jó humorral válaszolt a legkülönfélébb kérdésekre. Elhangoztak olyan felvetések, mint az emberiség és az űrhajózás jövőjének kapcsolata, a Mars terraformálásának etikai szempontjai, az űrrepülések közben felmerülő hétköznapi problémák megoldásai, szóba kerültek az űrhajósnők és férfiak közötti szakmai különbségek, sőt az “űrsminkelés” is.
06
A rendezvény megszervezését, lebonyolítását és az együttműködését – már említettek személyeken kívül – köszönjük Bacsárdi Lászlónak, a MANT főtitkárának, Dallos Györgyinek (BME VIK Dékáni Hivatal) és Váli Mónikának (Amerikai Nagykövetség).
A beszélgetésről Kollányi Ágoston jóvoltából videofelvétel készült, melyet a közeljövőben szeretnénk megosztani tagjainkkal.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s