Átadták a tudományos újságírók Hevesi Endre-díját

A MÚOSZ székházában ma délelőtt három újságíró vehette át a Hevesi Endre Díj Alapítvány elismeréseit. Hanula Zsolt, az Index munkatársa és két életműdíjas, Füstöss László és Horváth András.

A Hevesi Endréné Kalmár Magda által 1987-ben alapított Hevesi Endre-díjakban azok az újságírók – indokolt esetben újságírói munkát végző szakemberek is – részesülhetnek, akik az előző évben a tudomány és a technika új lehetőségeinek, eredményeinek népszerű ismertetése érdekében a legtöbbet tették, illetve a legérdekesebb és közérthető magyarsággal fogalmazott cikkeket írták.

Az alapítvány kuratóriumának (Herczeg János elnök, tagjai: Hankó Ildikó, Nagy József, Palugyai István, Staar Gyula, Szentgyörgyi Zsuzsa) döntése értelmében 2016-ban az oklevelet és díjjal járó 100 ezer forintos pénzjutalmat elsőként Hanula Zsolt vette át. Az Index munkatársa az áltudomány világát szórakoztató stílusban megírt, ugyanakkor lehangoló történetekben bemutató cikkeiért kapott elismerést.

Ebben az évben két Életműdíjat is odaítélt a kuratórium: Füstöss Lászlónak, a Fizikai Szemle most nyugalomba vonuló felelős szerkesztőjének és Horváth András csillagász kandidátusnak, a TIT Budapesti Planetárium volt igazgatójának.

Forrás: muosz.hu