Meghívó – Az év ismeretterjesztő tudósa 2016

A Tudományos Újságírók Klubja által alapított Az Év Ismeretterjesztő Tudósa Díj – a kisbolygóval elismerés átadására, amelyre

2016. május 12-én (csütörtökön) 15 órai

kezdettel kerül sor a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat I. emeleti tanácstermében (Budapest, VIII., Bródy Sándor u. 16.)

Az 1996-ban alapított díjat elsőként Simonyi Károly akadémikus, fizikaprofesszor vehette át, majd az évek során az elismerésben részesült R. Várkonyi Ágnes akadémikus, történész, Csányi Vilmos akadémikus, etológus, Falus András akadémikus, immunológus, Marx György akadémikus, fizikus, Vekerdi László irodalom- és tudománytörténész, Csermely Péter akadémikus, biokémikus, Vámos Tibor akadémikus, villamosmérnök, Freund Tamás akadémikus, agykutató, Lukács Béla fizikus, Kordos László geológus, Almár Iván űrkutató, Illés Erzsébet planetológus, Hargittai István akadémikus, kémikus, Hargittai Magdolna akadémikus, kémikus, valamint Schiller Róbert kémikus, Patkós András akadémikus, fizikus és Venetianer Pál akadémikus, genetikus és Ponori Thewrewk Aurél csillagász. A korábbi években, a tudományos újságírók szavazatai szerint ők tették a legtöbbet a tudomány közérthető megjelenítéséért, népszerűsítéséért az írott és az elektronikus sajtóban a tudomány legkiválóbb művelői közül.
Az elismerés részeként a díjazottak nevét azóta egy-egy csillag, illetve kisbolygó viseli az égen, s az elnevezésről oklevelet állítottak ki.

A rendezvényt megtiszteli jelenlétével és köszöntőt mond Hámori József akadémikus, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elnöke, valamint Kiss L. László csillagász, akadémikus, az MTA Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet igazgatója, aki ismerteti a kisbolygó-elnevezések körülményeit.

Ez alkalommal kerül sor a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és a Tudományos Újságírók Klubja együttműködési megállapodásának aláírására.

A TUK Elnöksége

Advertisements