Kroó Norbert kapta az Év Ismeretterjesztő Tudósa Díjat

Kroó Norbert szilárdtest-fizikus, kutatóprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Az MTA KFKI Szilárdtest-fizikai Kutatóintézet egykori igazgatója, 1999 és 2011 között az MTA főtitkára, ill. alelnöke. Számos hazai és nemzetközi szakmai szervezet vezetője volt.

2000-ben az Európai Tudományos Alapítvány Kormányzótanácsa tagjává választották. 2005-től az EU Tudományos Tanácsának tagja. Közel háromszáz tudományos cikk és negyven szabadalom fűződik a nevéhez. Tudományos és tudománypolitikai munkásságát számos elismeréssel honorálták. Tudományt népszerűsítő írásai, interjúi jelentek meg számos folyóiratban (hetilapban): Élet és Tudomány, Elektrotechnika, Fizikai Szemle, Magyar Tudomány, Természet Világa. Napilapjainkban rádió- és televízió-csatornákon is rendszeresen felhívja a figyelmet a természettudományok mindennapjainkat átszövő, meghatározó szerepére.

DSC_6894

Kroó Norbert, Hámori József, Dürr János és Kapitány Katalin

DSC_6917

A Fény Nemzetközi Éve (2015) Programbizottság elnökeként vezető szerepet vállalt a témához kapcsolódó tudományos és ismeretterjesztő hazai rendezvények kigondolásában és koordinálásában, az egész országot megmozgatva a tudósoktól a pedagógusokon át a tanulóifjúságig.  A Fény Éve alkalmából az egész társadalom számára fontos tevékenységekre irányította rá a figyelmet, mint a tudomány, a technológia, a természet, a kultúra, a tudományos életpálya megszerettetése. Egész munkásságát áthatja a természettudományok iránti alázata és elkötelezettsége – és mindezt páratlan szerénységgel teszi.

kroo-bolygo

A Kroó Norbertről elnevezett kisbolygó