TÚK-TIT-megállapodás

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és a Tudományos Újságírók Klubja együttműködési megállapodást kötött 2016. május 12-én a tudományos ismeretterjesztés, tudománynépszerűsítés, a tudomány társadalmi elfogadottsága, a tudástársadalom megteremtése érdekében kifejtett törekvéseinek erősítésére.

Az első alkalommal 2009-ben, majd 2011-ben kötött együttműködési megállapodásuk legfontosabb új célkitűzései között szerepel többek között az is, hogy a tudományos újságírás szakmai és etikai színvonalának emelése érdekében kidolgoznak és működtetnek egy olyan elismerési rendszert, amely alkalmas arra, hogy az arra méltó írott, online és elektronikus médiumokban rendszeresen megjelenő, tudományos, tudománynépszerűsítő tartalmakat közvetítő periodikák, honlapok és műsorok hitelességét követendő példaként állítsa a sajtó és a társadalom elé. Megalapítják egyúttal az Élet és Tudomány egykori szerkesztője emlékére, valamint a legkiválóbb tudománynépszerűsítő, ismeretterjesztő blogot készítők, szerkesztők elismerésére létrehozott Juhari Zsuzsanna-díjat, melynek adományozásában együttműködnek.

zsuzsi_karosszekben_2c

Juhari Zsuzsanna

Fontos eleme az együttműködésnek az is, hogy a  tudományos újságírók idegennyelv-tanulásának ösztönzése érdekében a TIT vállalja, hogy a keretei között működő TELC nyelviskola kurzusainak tanfolyami díjából 30%-os kedvezményt nyújt a TÚK tagjai számára.

DSC_6898

A megállapodást Hámori József akadémikus, a TIT elnöke és Dürr János, a TUK elnöke írta alá a TIT Szövetség budapesti székházában.