Gutenbergtől Zuckerbergig

Gutenbergtől Zuckerbergig mottóval, első alkalommal rendezik meg Budapesten a Könyvritkaságok nemzetközi kiállítását és vásárát. 2016. szeptember 24-25. között brit, dán, francia, holland, japán, német, olasz, orosz, osztrák, svájci és magyar antikváriusok várják a szakértőket, gyűjtőket és a könyveket szerető, ritkaságokra kíváncsi nagyközönséget. A kínálat széles és minden pénztárcához igazodik, a könyvek mellett kéziratokat, kottákat és nyomatokat is felvonultat.

A kiállítás és vásárt megelőzi a Nemzetközi Antikvár Szövetség (International League of Antiquarian Booksellers) szintén Budapesten tartandó 42. kongresszusa. Mindkét esemény házigazdája és szervezője a Magyar Antikváriusok Egyesülete.

A Magyar Antikváriusok Egyesülete 2001-ben alakult és 2010-ben csatlakozott az ILAB-hoz. Az egyesületnek 11 tagja van, de számos további antikvárium működik országszerte. Az ILAB tagság egy szigorú etikai kódex elfogadásával jár, ugyanakkor biztosítja a nemzetközi körforgásba való bekerülést.

Az ILAB kongresszusát kétévente rendezik meg, mindig más nagyvárosban. Ezekre az egész világról érkeznek tagok, hogy szakmai kérdésekről beszéljenek, megvitassák a piac újdonságait és megismerhessék a mindenkori vendéglátók könyvkultúráját és ritkaságait. A kongresszus és vásár ideje alatt, 2016. szeptember 19-25. között a nemzetközi antikvárius szakma közel száz fővel képviselteti magát Budapesten.

A szakmai programokon az Országos Széchényi Könyvtár mellett ellátogatnak az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárába, ahol megtekinthetik a mind magyar, mind pedig olasz vonatkozásban különlegességnek számító Dante-kódexet (1343-54) valamint a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárába, ahol a Kaufmann- gyűjteménnyel ismerkedhetnek.

A rendezvény mindkét nap (2016. szeptember 24-25.) délelőtt 10.00 órától este 18.00 óráig várja az érdeklődőket. Helyszíne a Pesti Vigadó épülete.

Brit, dán, francia, holland, japán, német, olasz, orosz, osztrák, svájci és magyar antikváriusok várják a szakértőket, gyűjtőket és a könyveket szerető, ritkaságokra kíváncsi nagyközönséget. A kínálat széles és minden pénztárcához igazodik, a könyvek mellett kéziratokat, kottákat és nyomatokat is felvonultat.

A kétnapos kiállítás és vásár ingyenesen látogatható. A látogatóknak lehetőségük nyílik antikvár könyveik felbecsültetésére is.

Advertisements