Még mindig veszélyes, de már gyógyítható

A Tudományos Esték sorozat debreceni állomásaként a Hepatitis C vírus által okozott fertőző májgyulladásról, a betegség szövődményeiről, a legújabb gyógymódokról és a szűrés szükségességéről tartott előadást dr. Tornai István a Debreceni Egyetem hegpatológusa október 25-én az Újkerti Könyvtárban. Az előadást közel egy órás beszélgetés követte, amin a sok egyéb mellett a vírus szaporodását megakadályozó terápiák iránt érdeklődő kérdéseikre is választ kaptak az esemény részvevői.

A WHO adatai szerint a világon mintegy 170 millió C Hepatitissel fertőzött ember élhet. Magyarországon a hivatalos statisztikák szerint az átfertőzöttség aránya ma 0,7 százalék, ami mintegy hetvenezer Hepatitis C-s beteget jelent. Az 1990-es évek elején a fertőzöttek aránya a jelenlegi duplája volt, a véradók szűrését követően azonban, jelentősen javult a helyzet. A statisztikai becslés szerint a mintegy 70 ezres feltételezett betegpopulációból eddig húszezret szűrtek ki, kezelést 12 ezren kaptak, gyógyultnak pedig, több mint hétezer ember tekinthető.

A „hiányzó“ ötvenezer beteget a szakemberek szerint elsősorban a vénásan és orron át drogot használók, az egészségügyi dolgozók, a börtönök és nevelőintézetek lakói között kell keresni, de potenciálisan veszélyeztetettnek tekinthetők1945-1965 között született „Ratkó-gyerekek“ is. Azok, akik életük során kaptak már transzfúziót, vérplazmát, vérkészítményt, például gammaglobulint, tetanuszt,vagy RH-inkompatibilitás miatt szülés után anti-D injekciót, van tetoválásuk, illetve pearcingjük, szintén veszélyeztetettek lehetnek.

A C Hepatitis vírus által kiváltott fertőző májgyulladás még ma is gyógyíthatatlan betegségként él a köztudatban, a valóság azonban, szerencsére, nem ez. Már tizenöt éve létezik olyan terápia, amivel az esetek mintegy felénél végleges gyógyulást lehet elérni, tavaly pedig, azok a vírus szaporodásáért felelős enzimeket támadó gyógyszerek is elérhetővé váltak Magyaországon, amelyekkel a betegek 99 százalékát meg lehet gyógyítani. A kérdés most már csak az, hogyan fognak az egészségügy látóterébe kerülni azok a az emberek, akik évek, évtizedek óta együtt élnek ezzel az alattomos – májcirózis és májrák veszélyét magában hordozó – kórral, és nem is tudnak róla.

Dombi Margit

A rendezvény sajtómegjelenései: