A Kutatók Éjszakája népszerűsítésére kiírt cikkpályázat eredményhirdetése

Az RCISD Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. mint a Kutatók Éjszakája magyarországi eseményeit szervező konzorcium tagjai a Tudományos Újságírók Klubjával közösen pályázatot hirdetett a rendezvénysorozatot népszerűsítő cikkek írására és megjelentetésére. A beküldött anyagokból a három szervezet tagjaiból álló zsűri két pályamunkát talált egyenrangúan díjazásra méltónak, és mindkettőt megosztott első díjban részesítette.

A díjazottak: Dombi Margit Tudomány nagykanállal – Kutatók Éjszakája Debrecenben és Trupka Zoltán Magyarország űripara a Kutatók Éjszakáján című írása.

A díjakat Kardon Béla az RCISD tudományos igazgatója és Grasselli Norbert a Bay Zoltán Kft. ügyvezető igazgatója adta át az Európai Unió budapesti képviseletén, az Európa Pontban.

A díjátadás alkalmával Kardon Béla tájékoztatást adott az idei Kutatók Éjszakája számokban mérhető eredményeiről, valamint az EU Horizont 2020 kutatás-fejlesztési és innovációs programjában való magyar részvételről.

Mint ismeretes, a Kutatók Éjszakáját Európa-szerte szintén a Horizont 2020 program részeként a Marie Skłodowska-Curie kezdeményezése támogatja.

Az idei rendezvényen folytatódott az elmúlt évek növekvő trendje, a tavalyinál több, 124 partnerintézmény szervezett programokat az érdeklődők számára összesen 168 helyszínen. A több mint 2000 meghirdetett eseményen becslések szerint közel 100 ezer résztvevő fordult meg.

A Hétfa Kutatóintézet a szervező konzorcium tagjaként reprezentatív országos felmérést végzett ezer fő megkérdezésével, ami azt mutatta, hogy idén a megkérdezettek 4,4%-a vett részt a Kutatók Éjszakája valamelyik rendezvényén, ami a tavalyi adathoz képest 1 százalékpontos növekedés, és a részt vevő intézmények által jelentet látogatószám többszöröse. A megkérdezettek valamivel több mint harmada hallott a Kutatók Éjszakájáról, ami a rendezvényt beharangozó kampány, illetve az egyes eseményeket kísérő médiafigyelem látványos eredménye.

A rendezvénysorozat népszerűségét mutatja a visszatérő látogatók évről évre emelkedő száma – idén a látogatók közel 60%-a mondta, hogy már a korábbi években is meglátogatta a Kutatók Éjszakája valamelyik rendezvényét. A felmérésben a válaszolókat az általuk ismert leghíresebb magyar tudósokról is kérdezték, a listát a legismertebb tudósokként Szent-Györgyi Albert, Bolyai János és Hermann Ottó vezetik.