March for Science Hungary – Séta a Tudományért

FRISSÍTÉS!!!
A rendezvény szervezői a következő változásról értesítettek minket:

Az új program szerint az MTA-tól indulunk, 3-kor gyülekező, 3:30-kor nyitóbeszéd és onnan a Fővám térre megyünk.

Friss infók az esemény Facebook-oldalán.

Április 22-én, a Föld Napján Budapest is csatlakozik ahhoz a több mint 400 helyszínhez szerte a világban, ahol tudósok, tudománypártolók, tanárok és lelkes érdeklődők egy színes és pozitív hangvételű demonstrációt tartanak a tudomány melletti kiállás jegyében. Bár az eredeti kezdeményezés Washington D.C.-ben a Trump adminisztráció tudományellenes intézkedései nyomán indult el, különös tekintettel a globális klímaváltozással kapcsolatos tagadó álláspontra, meggyőződésünk, hogy a világon mindenkinek van oka arra, hogy felhívja a figyelmet a tudomány értékelésének fontosságára, illetve ignorálásának veszélyeire.

Az esemény nálunk a “March for Science – Séta a Tudományért” címet viseli és mindenkit várunk szeretettel, aki egyetért az alábbi megállapításokkal (és ennek hangot is szeretne adni):

  • A tudomány az emberi jólét, szabadság és fejlődés záloga, amely a legfontosabb eszköz közös problémáink valódi és hosszú távú megoldására.
  • A tudomány számtalan formában jelen van mindennapi életünkben, holott gyakran megfeledkezünk arról, hogy a higiéniai módszereknek, a védőoltásoknak, az antibiotikumoknak és a precíz életmentő műtéteknek hányan köszönhetjük az életünket, hogy csak néhányat említsünk a vívmányokból. Azt is hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, hogy a tudomány és általa a technológia hányféle formában könnyíti meg mindennapjainkat. És persze sok esetben mindez új kihívásokkal is jár, amikkel szembenézni is csak a tudomány módszerével tudunk.
  • A tudomány nem lehet pártpolitikai küzdelmek tárgya és áldozata, mert az egész emberiség javát szolgálja és fajunk (valamint rengeteg másik faj) túlélése, jövője múlik azon, hogy a tudománnyal mint eszközzel tudunk-e okosan élni.
  • A tudomány pártsemleges és ideológiáktól mentes. Mindannyiunk érdeke, hogy ez így is maradjon, hiszen kizárólag így biztosítható az az objektivitás, amely a világ jelenségeinek megértéséhez, valamint problémáinak megoldásához szükséges.
  • A tudomány támogatása közös érdekünk, hiszen valódi, használható válaszokat a kérdéseinkre csak akkor kapunk, ha azok nincsenek alárendelve anyagi haszonra leső különböző érdekcsoportoknak. Ezért fontos, hogy a tudomány minél nagyobb arányban részesüljön az egyes országok költségvetéséből.
  • A tudományt fontosnak tartó emberek túl sokáig maradtak csendben olyan intézkedésekkel szemben, amelyek figyelmen kívül hagyják a tudomány által feltárt tényeket, ezáltal veszélyeztetik emberek életét és világunk jövőjét. Számos példát látunk a világban arra, hogy új szabályozásokkal lehetetlenítik el a tudósok lehetőségeit a kutatásra és eredményeik közzétételére. Nem maradhatunk csendben azt látván, hogy egyes döntéshozók nem csak figyelmen kívül hagyják a tudományos bizonyítékokat, de egyenesen a megsemmisítésükre törekszenek. Össze kell tartanunk és támogatnunk a tudományos kutatómunkát.
  • A tudomány döntéshozatali mechanizmusokban való alkalmazásának fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Pártpolitikától függetlenül veszélyes az, amikor tudományellenes, illetve a tudomány objektív megállapításaival teljesen ellentétes napirendi pontokat és törvényjavaslatokat nyújtanak be politikusok, amelyek hosszú távon mindannyiunknak kárt okoznak.
  • A tudomány védelmének leghatékonyabb módja a társadalom bátorítása arra, hogy értékeljék és pénzt, energiát fektessenek bele. Fontos a tudomány eredményeinek és fontosságának kommunikációja a nagyközönség felé, ezért a tudósok, tudománykommunikációs szakemberek és oktatók, tanárok számára teret kell biztosítani a tudomány módszerének és eredményeinek széleskörű megismertetésére. A nyilvánosság és a tudományos közösség közötti szakadékokat át kell hidalni.
  • A tudósokat bátorítani kell, hogy szólítsák meg a közösségeiket, beszéljenek a kutatásaikról és magyarázzák el azok hatásait az emberek mindennapi életére. Ezzel egy időben az is nagy jelentőséggel bír, hogy a tudomány képviselői figyeljenek a közösség szavára és vegyék figyelembe a társadalom igényeit.
  • Ki kell hoznunk a tudományt a laboratóriumokból és a szakmai fórumokról és megosztani az egész világgal.

A RENDEZVÉNYRŐL:
Április 22-én 16:00-kor találkozunk a Corvinus Egyetem Fővám téri épületénél, a Bálna északi bejárata előtt, ahol egy megnyitó beszédet követően a felső rakparton elsétálunk a Magyar Tudományos Akadémiáig. Itt egy záróbeszéddel ér véget a program.

SZABÁLYOK:
Ügyeljünk arra, hogy a demonstráció minden erőszaktól és rendbontástól mentesen történjen, figyeljünk oda egymásra és az esetleges provokációknak se engedjünk!
Az érintett közterületeket ugyanolyan állapotban hagyjuk el, mint amilyenben találtuk! (pl. Ne dobáljunk el szemetet a menet alatt!)
Az egyes szervezetek és magánszemélyek saját maguk biztosítják a demonstrációhoz általuk szükségesnek tartott eszközöket (molinók, transzparensek, stb.) és ők felelősek azért, hogy azok tartalmukban és kivitelezésükben ne legyenek uszítóak, a köznyugalmat megzavarni képes tartalmúak.

Kérjük, hogy részvételi szándékotokat jelezzétek itt az esemény oldalán, hogy nagyjából fel tudjuk mérni, milyen méretű demonstrációra számíthatunk!

Reméljük, minél többetekkel találkozunk a helyszínen!

Üdvözlettel:
A “March for Science Hungary – Séta a Tudományért” szervezői