Átadták a tudományos újságírók Hevesi Endre-díját

A Sajtóházban ma délelőtt hárman vehették át a 20 éve alapított Hevesi Endre-díjat. Idén Gilicze Bálint újságíró, az MTA Kommunikációs Főosztályának munkatársa, Kocsis-M. Brigitta, az M5 televízió Novum című műsorának szerkesztő-műsorvezetője és prof. dr. Lente Gábor egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Kémiai Intézetének oktatója érdemelte ki az elismerést.

Herczeg János, a kuratórium elnöke [Fotó: Karvaly Bence]

A díjátadás bensőséges hangulata és Herczeg János kuratóriumi elnök rendhagyó, a díjazottak szakmai életútjának legapróbb részleteire is kitérő méltatásai tükrözték Kalmár Magda, a díj alapítójának szándékát, mely szerint azok az újságírói munkát is végző szakemberek részesülhetnek az elismerésben, akik a tudomány és a technika új lehetőségeinek, eredményeinek népszerűsítéséért a legtöbbet teszik, azokat a legérdekesebben, közérthető magyarsággal tolmácsolják az olvasók, a televíziónézők felé.

Hargitai Miklós gratulál Gilicze Bálintnak [Fotó: Karvaly Bence]

Gilicze Bálintnak (felterjesztője Simon Tamás, az MTA főosztályvezetője) szerencsére a siklóernyős vizsga és kalandos utazások (körutazás Izlandon, autóstopp Skóciában és Írországban, két hónapos autóút Patagónia és India megismeréséért) mellett még tudományos ismeretterjesztő cikkek írására, szerkesztésére, az mta.hu honlap teljes megújítására, és a 2016-os Magyar Tudomány Ünnepe tartalmi feladatainak kidolgozására is jutott ideje.

Kocsis-M. Brigitta átveszi a díjat [Fotó: Karvaly Bence]

Kocsis-M. Brigitta (felterjesztője Szatory Tibor főszerkesztő) nemcsak a képernyőn, hanem a Ridikül magazin hasábjain keresztül is igyekszik szórakoztatóan közvetíteni olykor igen súlyos, bonyolult témákat. Hisz benne, „hogy lehet okos dolgokról nem okoskodva beszélni!” Élvonalbeli kutatásokról számol be, hazai találmányokat mutat be, tudósok, ifjú tehetségek történetét meséli el riportjaiban.

Lente Gábor fogadja a gratulációkat [Fotó: Karvaly Bence]

Lente Gábor (felterjesztője Beck Mihály akadémikus és Prof. Kiss Tamás, a Magyar Kémikusok Lapja főszerkesztője) az oktatás mellett nagyon szeret írni is. Tudományos-fantasztikus írásait – blogbejegyzésein kívül – olvashatjuk többek között a Természet Világában, az InterPress Magazinban is. Publikációiban a hangsúly egyre inkább a megvalósítható jövő felé tolódik el. Olyan technológiákkal is megismertet minket, amelyek egyre inkább valószínűsítik annak a lehetőségét, hogy a legközelebbi csillagokig eljutó, a Földre adatokat küldő űrszonda akár egyetlen emberöltő alatt célba juthat.

Forrás: muosz.hu

Advertisement