Guttman András a 2017. évi Gran Prize nyertese

A Svéd Kereskedelmi Testület 2012-ben alapított díjat az általános emberi életminőség javítására irányuló szellemi teljesítmények ösztönzésére. Szimbólumául egy svéd jelképet, a fenyőfát választotta, amely bolygónk nagy részén a Karácsony és a Természet metaforája egyszerre.

001_grangala_sos_2048

Guttman András professzornak a díjat Anna Boda svéd nagykövet-helyettes adta át. (Fotó: Molnár Csaba)

A „gran” svéd nyelven lucfenyőt jelent, utalva a díj fenntarthatósági és környezettudatos aspektusaira. Az idei díjazott illetve az MTA-Pannon Egyetem Glikomika kutatócsoportja a rák elleni harcban ért el kiemelkedő eredményeket. Kutatási céljuk új, integrált eszközök és módszerek kifejlesztése illetve alkalmazása olyan speciális glikomikai kutatásokban ahol a rendelkezésre álló minta csak nagyon limitált mennyiségben áll rendelkezésre, pl. keringő ráksejtek esetében.

002_grangala_sos_2048

A díjjal járó fenyő-csemetét Bassola Bálint adományozta a díjazottnak a Folly Arborétum képviseletében (Fotó: Molnár Csaba)

A csoport 2013-as megalapítása óta a rákos folyamatban a sejtek felszíni kommunikációjában lényeges szerepet játszó glikoproteinek komplex cukorszerkezetének nagy érzékenységű vizsgálatához fejlesztett ki mikrofluidikai módszereket és bioinformatikai eszközöket.

003_grangala_sos_2048

A díjat 2017. május 30-án adták át Budapesten. A Tudományos Újságírók Klubját a díjat odaítélő zsűriben Dürr János képviselte.

004_grangala_sos_2048