Együttműködésben az Európai Űrügynökséggel

Az Európai Űrügynökség Űrjogi Központja (ECSL) – pályázat útján – a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet választotta magyarországi kiemelt kapcsolattartójának. Az intézményben nemrégiben megalakult Világűr Társadalomtudományi Kutatóműhelyen keresztül megvalósuló együttműködés a többi között közös tudományos projekteket és szakmai konferenciákat jelenthet a jövőben. 

Az Európai Űrügynökség Űrjogi Központja meghatározó szerepet tölt be a világűrjog területén. Az ECSL a tagsággal a tagállamok kijelölt kapcsolattartóin keresztül tartja a kapcsolatot, illetve szervez különböző tudományos programokat és valósít meg kutatási projekteket. A nemzeti kapcsolattartó pozíciót pályázat útján lehet elnyerni. A nemzetközi szervezet októberi ülésén döntött arról, hogy Magyarország esetében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, azon belül is az idén ősszel megalakult Világűr Társadalomtudományi Kutatóműhely pályázatát fogadja el és ezzel az intézményt jelöli ki hazánkban kapcsolattartó szervnek.

Amíg Magyarországon a világűrrel kapcsolatos természettudományi kutatások régóta magas szintűek, addig a társadalomtudományok területén eddig kevés volt a tudományos igényességű vizsgálat a világűr felhasználásával kapcsolatban. Magyarország űrképességeinek jelentős fejlesztésére készül ebben az évtizedben, ehhez pedig szükség van a társadalomtudományi (elsősorban jog- és hadtudományi) vonatkozású kutatások eredményeire is. Ezt felismerve hozta létre az NKE Rektora idén ősszel a Világűr Társadalomtudományi Kutatóműhelyt, Bartóki-Gönczy Balázs egyetemi adjunktus vezetésével.

A kutatóműhely vezetője elmondta: az Európai Űrügynökség Űrjogi Központjával való együttműködés rendkívüli lehetőség arra, hogy az intézmény csatlakozzon a jogtudomány ezen innovatív ágának európai vérkeringésébe, közös kutatások, szakmai programok és oktatási együttműködések által. „Célunk, hogy e lehetőség haszonélvezője ne csak egyetemünk legyen, hanem minden hazai tudományos entitás, aki érdeklődik az űrjog iránt”- tette hozzá Bartóki-Gönczy Balázs.