A járvány ellenére is lesz Kutatók Éjszakája

Idén is megrendezik az Európai Unió Marie Skłodowska-Curie kezdeményezése által elindított, és immár 15. éve szervezett Európai Kutatók Éjszakáját. A megszokott szeptember végi időpontot éppen a járvány miatt két hónappal későbbre tolták, de a Covid-19 második hulláma miatti intézkedések okán minden eseményt online tartanak a résztvevők.

Kutatók Éjszakája kontinensünk csaknem minden országában lesz. Körülbelül száz egyetem, kutatóintézet, könyvtár, levéltár, múzeum, középiskola és más kutatóhely hónapok óta készül, hogy a kétnapos rendezvény során, november 27-28-án a legteljesebb élményt nyújtsa a tudomány, a kutatás iránt érdeklődő fiataloknak és időseknek. Miközben a Kutatók Éjszakája célja a kezdetektől a tudományos kutatói pálya népszerűsítése, az esemény egyre inkább a tudomány európai fesztiváljává válik, ahol minden korosztály és minden tudományterület iránt érdeklődők megtalálják a számukra legérdekesebb programokat. Az idei széles választékban lesznek kísérletek, bemutatók, a legújabb tudományos eredmények szemléletes ismertetései, hagyományos előadások a természet- és társadalomtudományok legszélesebb területéről. Minden program megtalálható a rendezvény internetes oldalán. Számos érdekesség és hír a naponta többször frissülő közösségi portálon is.

Az eseményt szervező konzorcium tagjai: RCISD Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont, a Nők a Tudományban Egyesület, az Óbudai Egyetem, a TIT Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és a Hétfa Kutatóintézet. Csatlakozó partnerként részt vesz csaknem minden magyarországi egyetem, számos múzeum, könyvtár, kutatóintézet és középiskola. Tavaly közel 150 intézmény több mint 50 településen kétezret is meghaladó programmal szerepelt. Idén az online térben valamivel kevesebb, de rendkívül változatos programból lehet válogatni.