KISS LÁSZLÓ CSILLAGÁSZ LETT AZ ÉV ISMERETTERJESZTŐ TUDÓSA

A Tudományos Újságírók Klubja egyhangú döntéssel Kiss László akadémikust, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatóját, a Magyar Csillagászati Egyesület elnökét választotta 2020-ban Az év ismeretterjesztő tudósának, aki nemcsak tudományterületének kiválósága, hanem tudásának  közkinccsé tételét is szívügyének tekinti – jelentette be a szervezet évzáró online rendezvényén, december 17-én  Dürr János, a TÚK elnöke.

Fotó: konkoly.hu

A díjat a tagság szavazata alapján 1998 óta évente ítélik oda annak a kutatónak, aki kiemelkedő szakmai tevékenysége mellett különös gondot fordít az igényes, magas színvonalú, a széles nagyközönség számára is közérthető ismeretterjesztésre írásban és szóban. A díjat első alkalommal Simonyi Károly legendás fizikaprofesszor vehette át, de a későbbi díjazottak között megtalálható Freund Tamás is, az Akadémia jelenlegi elnöke csakúgy, mint Marx György fizikus, R. Várkonyi Ágnes történész vagy Vekerdi László művelődéstörténész.

A 2020. évi elismerés átadására és a díjazott hagyományos előadására egy későbbi időpontban kerül sor a Covid-helyzettől függően.