KIBERMEDICINA WEBINÁRIUM AZ ÓBUDAI EGYETEMEN

Online szimpóziumon mutatták be a kiberorvosi rendszerek fejlesztésére indult kutatási program eddigi eredményeit az Óbudai Egyetemen. A  diagnosztikai, terápiás és kutató célú projektben az intézmény Kiberorvosi Kompetencia Központjának (KIKOK) nyertes pályázatát megvalósító szervezeti egység, valamint konzorciumi partnerei (3DHISTECH Fejlesztő Kft., ELKH Természettudományi Kutatóközpont) vesznek részt. A rendezvényt az Óbudai Egyetem rektora, Kovács Levente nyitotta meg.

Az előadások az alábbi témákat érintették: Robotalkalmazás mikroszkóp tárgylemezek archiválására nem strukturált működési környezetben; Digitális mikroszkópia – 3D megjelenítés; Kemoterápia optimalizálás: kihívások és eredmények; Fizikai aktivitás detekció gépi tanulás segítségével, a BlackAnt platform használatával; Transzgenikus egérmodellek alkalmazása kemoterápia optimalizáláshoz.

Az előadások tanulsága szerint a projekt első nyolc hónapja alatt jelentős kutatási eredményeket sikerült felmutatni az érintett területeken. Ezek közül kiemelkedő a kemoterápia optimalizálásánál alkalmazható, úgynevezett „smart terápia” megközelítés, amely a rendszer- és irányításelmélet matematikai eszköztárát alkalmazza a kemoterápia dózisok egyénre szabott meghatározására. A konzorcium kutatóinak együttműködésével lezárult az első állatkísérlet, amely igen ígéretes eredménnyel végződött, ezzel megvilágítva a „smart terápia” módszer távlati lehetőségeit.

A projekt hosszú távú célja a KIKOK üzemeltetése és fenntartása az Óbudai Egyetemen, a konzorciális partnerekkel szorosan együttműködve. Galambos Péter igazgató hangsúlyozta, hogy az orvosinformatikai és egészségügyi kiberfizikai rendszerek területén történő piacorientált kutatási képességek és működési modellek kialakítása a fő motiváció. Annak érdekében, hogy a kompetencia központ, a közreműködő konzorciális és nem konzorciális partnerek, valamint az orvosinformatikai iparág humánerőforrás igényét jelentős mértékben kielégítse, az Óbudai Egyetem stratégiai célként határozta meg orvosinformatikai vonatkozású képzések kidolgozását és indítását.

A projektről további információt ITT olvashatnak.