A Napban égő atommáglya működését monitorozták debreceni kutatók

Az MTA debreceni Atommagkutató Intézet (Atomki) részvételével zajló Borexino nemzetközi együttműködés legújabb kísérleteiben neutrínókkal monitorozták a Napban égő atommáglya működését. Az eredményekről a Nature folyóiratban számoltak be.

Napunk ─ a legtöbb csillaghoz hasonlóan ─ hidrogénfúzió révén termeli az energiát, amelynek során négy protonból (azaz hidrogénatommagból) több lépésben egy héliumatommag keletkezik. A folyamatban a fúziós lépesek mellett béta-bomlások zajlanak le. Az előbbiek jelentős mennyiségű energiát termelnek, míg az utóbbiakban neutrínók is keletkeznek. A neutrínók könnyű, semleges részecskék, amelyek csak gyenge kölcsönhatásba lépnek más anyagokkal, így könnyen elhagyják a Nap belsejét, és hírt hoznak a Napban zajló folyamatokról.

Az olaszországi Gran Sasso nemzeti laboratóriumban működik a Borexino detektor, amelynek feladata a Napból érkező neutrínók észlelése. Az Atommagkutató Intézet részvételével zajló Borexino nemzetközi együttműködés mérései mind a napmodellek ellenőrzésében, mind pedig a Nap összetételének pontosabb megismerésében bír kiemelkedő jelentőséggel.

További részletek az Atomki honlapján.