A magyar vállalkozások is kezdik felismeri a szellemi tulajdon védelmének fontosságát

Az idén 125 éves Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) legfőbb célja, hogy minél több vállalkozás megértse: az ötleteik, termékeik megvédése elengedhetetlen feltétele a versenyképesség növelésének. A nemzetközi trendeket látva egyértelmű, hogy aki nem védi a szellemi tulajdonát, az lemarad az élmezőnytől. Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) és az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) 2021-es kutatása alapján elmondható, hogy hazánkban is pozitív irányú folyamatok indultak el ezen a téren – áll a Hivatal Tudományos Újságírók Klubjának küldött közleményében.

A szellemi tulajdonjoggal rendelkező vállalkozásoknál átlagosan 20 százalékkal magasabb az egy alkalmazottra jutó bevétel a többi cégénél – derül ki a 2019-es adatok alapján, 28 EU-tagország 127 ezer vállalkozásának bevonásával készült kutatásból. A kutatás ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a mintában szereplő kkv-k kevesebb mint 9 százaléka rendelkezik szabadalommal, védjeggyel vagy formatervezésiminta-oltalommal.

Magyarországon 4530 vállalkozás vett részt a kutatásban. Az eredmények alapján elmondható, hogy bár a magyar cégeknek van még hová fejlődni a szabadalmak, a védjegyek, formatervezési minták bejegyeztetése terén, ugyanakkor már megfigyelhető a pozitív irányba való elmozdulás: az felmérésből többek között kiderül, hogy az oltalommal rendelkező magyar vállalatok 92 százaléka rendelkezik nemzeti védjeggyel. Az SZTNH 2020-as statisztikái alapján ugyanakkor az is látszik, hogy a gazdaság lelassulása ellenére, kis mértékben ugyan, de mind a szabadalmi, mind a mintaoltalmi, mind a védjegybejelentések száma nőtt.