Startra kész a SMOG-1, a Műegyetem negyedik, saját fejlesztésű kisműholdja

A tervek szerint március 20-án, 6:07 (UTC) időpontban Bajkonurból (Kazahsztán) juttatják a világűrbe a SMOG-1 kisműholdat egy Fregat végfokozattal szerelt Szojuz-2 rakétával. Az UNISAT-7 olasz műhold fedélzetéről áll pályára a műegyetemi oktatók és hallgatók közreműködésével készült negyedik magyar műhold, mely a világ első működő 5x5x5 cm kisműholdjának, a SMOG-P-nek az ikertestvére.

A műhold elsődleges küldetése a Föld körüli  térségben  mérhető, ember által keltett elektromágneses szennyezettség vizsgálata. Az orosz rakéta startja, mely 18 ország 38 műholdját juttatja  majd pályára,  EZEN A LINKEN követhető. 

„A SMOG-1 az orosz Szojuz/Fregat rakétával, az UNISAT-7 olasz műhold fedélzetéről juthat a világűrbe. Zsebműholdunkat már behelyezték az UNISAT-7 kidobó szerkezetébe. Március 3-án került fel a hordozórakéta orrába, onnan várja küldetésének megkezdését. Ez az időpont várhatóan március 20-án lesz” – fogalmazott bizakodva a bme.hu-nak Gschwindt András, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékének címzetes egyetemi docense. Gschwindt András a SMOG-projektek (SMOG-P, SMOG-1) vezetője, aki korábban a MASAT-1, az első magyar műhold fejlesztését is vezette. A kar egyébként mindhárom űreszköz fejlesztésében részt vett.

További részletek ITT.