Kiderült, kik szállnak fel!

Győztest hirdettek a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) szervezésében megrendezett „Irány az űr!” Kárpát-medencei Középiskolai Űrkutatási Csapatversenyen. A verseny tavaly novemberben kezdődött, az idei, április 10-i online döntőn már csak a legjobb öt csapat vehetett részt a 91 induló csapatból.

A döntő eredménye alapján a háromfordulós verseny győztese a Polaris csapat lett, a második helyezett a Mennyémá csapat, míg a SpaceCowboys csapat állhatott a virtuális dobogó harmadik fokára.

Az első helyezést a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium tanulói érték el, ők nyerték meg a fődíjat, egy négyfős utazást az Európai Űrügynökség (ESA) legnagyobb létesítményébe, az Európai Űrtechnológiai Központba (ESTEC). Tehát ők utaznak majd felkészítő tanárukkal, Haris-Kiss Andrással a hollandiai Noordwijkba.

Az ezüstérmes a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium egyik csapata lett, ők két belföldi szakmai utazást nyertek, eljuthatnak a Szegedi Tudományegyetem Repülő- és Űrorvosi Tanszékére, valamint látogatást tehetnek Magyarország egyik legjelentősebb űripari cége, a több űreszközhöz alkatrészeket szállító Admatis Kft. miskolci telephelyén. Emellett a csapat diák tagjai okosórákat is kaptak. A harmadik helyezett csapat pedig nagyszabású laborfejlesztést nyert a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium számára. Ezen felül minden díjazott térítésmentesen vehet részt a MANT nyári Űrtáborában! A tanulmányi verseny fődíjait Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos (Külgazdasági és Külügyminisztérium) adta át.

A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány különdíjként mentorálást ajánlott fel a döntőbe jutott mind az öt csapat minden tagjának.

A tudáspróba eredményeként a MANT sikeresen bemutatta, hogy az űrkutatás, az űrtevékenység minden reál – mai divatos rövidítéssel: STEM – tárgy tanításához használható hasznos, élő ismeretanyaggal szolgál. Továbbá, hogy a fizika mellett a kémiai, biológiai, földrajzi, informatikai, de a társadalomtudományi, sőt a zenei ismereteket is érdekessé lehet tenni a világűrhöz kapcsolódóan.

Az űrkutatás hazai népszerűsítésének különleges aktualitást ad, hogy az elmúlt hetekben pályára állították a SMOG-1 magyar műholdat, illetve jelenleg már itthonról is lehet jelentkezni az Európai Űrügynökségnél (ESA) űrhajósnak. Az „Irány az űr!” középiskolai tanulmányi verseny is egy kis lépés volt az űr felé, amit a következő tanulmányi évben folytatni tervez a MANT, amelynek alelnöke Frey Sándor csillagász, a Tudományos Újságírók Klubjának tagja is.

Az Irány az Űr Facebook oldala