Közgyűlés – 2021!

Online keretek között tartotta közgyűlését május 31-én a Tudományos Újságírók Klubja (TÚK). Az eseményen a szervezet elnökségének tagjává választották Németh Csabát, a Zsolca TV és a Csillagpont Rádió főszerkesztőjét, aki 1992 óta dolgozik újságíróként.

A TÚK 2020. augusztus 28-án tartotta tisztújító közgyűlését, az azóta eltelt időszak történéseiről Tasi Tibor főtitkár számolt be a tagságnak. Mint elmondta: a tisztújító közgyűlésen új tisztviselőket választottak, új arcok is megjelentek az elnökségben. Az új elnökség nagy lendülettel vágott bele egy új kommunikációs stratégia megalkotásába, amelynek célja a TÚK elektronikus csatornáinak megújítása, tartalomfrissítése, ezáltal a szervezet erőteljesebb jelenléte az online térben a tagok és a külvilág (nem tag újságírók, szervezetek, kutatóintézetek) felé. „A TÚK ilyen módon is szeretné elérni és megszólítani azokat a fiatal újságírókat, akik a tudomány ismereteinek népszerűsítését végzik, illetve azokat a fiatal kutatókat is, akik ilyen tevékenységet végeznek. Ezen célok összhangban állnak a 30 éves szervezet elnökségének 2024-ig tartó vállalásával, amely (minimum) 30 fiatal tudományos újságíró vagy ilyen tevékenységet folytató kutató, tudománykommunikáció területén jártas szakember, szakíró, tudományos blogger/vlogger új tagként való felvételét tűzte ki célul” – mondta el Tasi Tibor. A fenti célok elérése érdekében szükséges a TÚK weboldal folyamatos frissítése, arculatának ráncfelvarrása. A közösségi média terén figyelmet érdemel a TÚK Facebook profil folyamatos tartalomfelöltése, illetve a későbbiekben, a közösség vállalkozó kedvű tagjai kapacitásának függvényében – különösen a fiatal korosztály felé – egy Instagram oldal létrehozása is.

Mint elhangzott: azáltal, hogy a TÚK kommunikációs felületei megújultak, az elnökség egy kérést is intézett a tagság felé, hogy – amennyiben szerzői jogilag is lehetséges – munkájukról, de akár elismeréseikről is adjanak számot, hogy azokról beszámolhasson felületein. „Fontos az is, ha tagjainkat elismerik és az is, ha mi magunk adunk elismeréseket és mindezekről hírt is kapunk, hogy azok megjelenjenek felületeinken. Az elismeréseket kiérdemelt tagjaink sorában csak a legutóbbi kettőt hadd említsem: elnökségi tagunk, a TÚK főtitkárhelyettesének és szóvivőjének Kocsis-M. Brigittának Akadémiai Újságírói Díját, vagy tagunk Tószegi Zsuzsanna Hungarnet Díját, amiről értesítést kaptunk, így mi is beszámolhattunk” – emelte ki Tasi Tibor, aki hozzátette: a TÚK által adott díjakat is fontosnak tartjuk. Az évadzáró rendezvényen tette meg Dürr János elnök a bejelentést, hogy a Tudományos Újságírók Klubja egyhangú döntéssel Kiss László akadémikust, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatóját, a Magyar Csillagászati Egyesület elnökét választotta 2020-ban Az év ismeretterjesztő tudósának. Őt nem kell bemutatni, hiszen a sajtóban rendszeresen szerepel, jópofa, közvetlen, humoros stílusával közelebb hozza a csillagászatot a közönséghez, sok ilyen kutatóra lenne szükség. Szintén fontos díj a nagy érdeklődéssel övezett Juhari Zsuzsanna-díj, amelyet a Tanárblog kapott legutóbb. A TÚK-nak számos együttműködése is van: partner a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és az a Műegyetem, amelynek és Dallos Györgyi elnökségi tagnak köszönhetően nincs akadálya annak, hogy az online térben is találkozhasson a közösség, valamint a BorPortré számunkra releváns tartalmait is rendszeresen láthatják tagjaink és az érdeklődők. Emellett a TÚK kapcsolatban van a magyarországi kutatóhelyekkel is, amelyek munkáról fel-felvillant egyet-egyet honlapján is.

A közgyűlésen szó volt a TÚK saját programjairól is, amelyek a járvány miatt szintén az online térbe kényszerültek. Tihany helyett a 21. Simonffy Géza Szemináriumot online tartották, akárcsak a TÚK7Fő nevű programot. „Összeségében a TÚK eredményes évet zárhatott, sajnos a covid járvány sokszor közbeszólt, de tudomásunk szerint tagjaink szerencsésen megúszták ezt a pandémiát és nem volt halálos áldozatunk emiatt, megbetegedések voltak. A sajtóban a TÚK állásfoglalása a pandémia és a különféle áltudományos hírek ellen nagyot futott, online és print felületeken, de rádióban is megjelentünk. Remélhetőleg a járványt magunk mögött hagyjuk és hamarosan személyesen is találkozunk. Én már nagyon várom!” – zárta beszámolóját a TÚK főtitkára.