MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA ÓBUDÁN

Hogyan számoltak a rómaiak?  Abakusztól a mai számológépekig.  Körző a sokoldalú eszköz, amely a mérnöki munkák segédeszköze a tolómérce előtt. Röntgensugár „házilag”. Minden, ami IT evolúció! Villám kísérletek….. Ezekről és sok más érdekességről láthattak, hallhattak előadást és izgalmas bemutatót azok, akik ellátogattak az Óbudai Egyetem Informatikai Karának és a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Technikatörténeti Bizottságának meghívására a Múzeumok Éjszakájára az Óbudai Egyetemre.

Hőség ide, vagy oda, teltházas volt a rendezvény, köszönhetően a fantasztikus előadóknak. A technikatörténeti előadások és bemutatók kortól függetlenül lenyűgözték a hallgatóságot.

Kutor László az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának címzetes egyetemi tanára, akinek több mint 40 éve alatt összegyűjtött – Európában is egyedülálló – kiállítási anyaga szolgált előadása hátteréül. Nem mindennapiak az egyes tárgyakhoz kapcsolódó történetek, kuriózumok, amelyekkel a professzor lenyűgözte a közönséget.

A másik előadó Jeszenszky Sándor az Elektrotechnikai Múzeum korábbi igazgatója volt, aki annak idején az egyik ötletgazdája volt a Múzeumok Éjszakájának. Segítője, Jeszenszky Sándor a család negyedik elektrotechnikus generációját képviseli. A látogatóknak, akik közül sokan még éjfélig is kitartottak, felejthetetlen élményben volt részük. A rendezvényen részt vett Tóth Éva, a TÚK örökös tiszteleti tagja – aki a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Technikatörténeti Bizottság elnökeként szervező is volt – és Tasi Tibor főtitkár.

A mellékelt felvételek tükrözik az est hangulatát!