Díjeső a Svábhegyen

Átadták a Tudományos Újságírók Klubja “Év ismeretterjesztő tudósa” elismerését, valamint az idei és tavalyi Juhari Zsuzsanna-díjakat a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetében. Az eseményen elismerő oklevelekben részesültek a kiemelkedő munkát végző kutatók, blogszerzők.

Mint ismert: a Tudományos Újságírók Klubja Kiss L. László csillagásznak, az MTA rendes tagjának, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatójának, a Magyar Csillagászati Egyesület elnökének adományozta a 2020. évi „Év ismeretterjesztő tudósa díjat, amit a járványhelyzet miatt idén adtak át. Kiss László kiemelkedő tudományos kutatói tevékenysége mellett példaértékű tudománynépszerűsítő tevékenységet végez. A díjon felül a tudományos blogok, illetve a videoblogok alkotói számára kiírt pályázaton az „Élő csillagászat Kiss Lászlóval” c. videoblog létrehozásáért, a Juhari Zsuzsanna-díj pályázaton elnyert elismerő oklevelet is megkapta.

A 2020. évi Juhari Zsuzsanna-díjat a zsűri az egy évtizedes múltra visszatekintő, a járványügyi korlátozások idején az online módszerrel történő oktatás támogatására kiemelkedő munkát végző Tanárblognak ítélte oda. A Juhari Zsuzsanna-díjjal járó idei oklevelet pedig az ElbidaBlog kapta, amelynek célja, hogy a széles nyilvánosság számára bemutasson ma már nehezen hozzáférhető antik, ritka és értékes útleírásokat, földrajzi témájú könyveket, szerzőket. Mindezt olyan lebilincselő stílusban, kiváló grafikai megjelenítésben teszi, amely jó példaként szolgálhat valamennyi ismeretterjesztésre vállalkozó „blogger” számára. A díjat a blog létrehozója, írója és szerkesztője, Biró Dániel vette át. Az eseményen elismerő oklevelet vehetett át Kriváchy Tamás, a  Kvantumcirkáló Blog szerkesztéséért, valamint Kovács Gergő és Rezsabek Nándor, a Planetology- Planetológiáról mindekinek blog szerkesztéséért. Szintén elismerő oklevelet nyertek a Kugi Blog, a Parallaxis, az Amatőrcsillagászat,a Rezsabek Nándor Science Blog és a Pénzek színes világa blog illetve videoblog alkotói, illetve nem utolsó sorban a TÚK főtikár-helyettese és szóvivője Kocsis-M. Brigitta, aki BorPortré blogjával érdemelte ki az elismerést, míg Lente Gábor tudományos alelnök a Juhari Zsuzsanna-díj gondozásával kapcsolatos munkájáért kapott oklevelet.

Az ünnepségen a Juhari Zsuzsanna-díj névadója családjának nevében Székely Flóra, Juhari Zsuzsanna leánya köszöntötte a díjazottakat és a meghívottakat:

„Kedves Mindenki!

Jó érzés végre újra díjátadón részt venni – az elmúlt két év valószínűleg legtöbbünknek nem volt egyszerű. Ráadásul külön öröm, hogy idén fantasztikus helyszínen kerülhet sor erre az átadóra. A Juhari Zsuzsanna-díjnak, véleményem szerint, több szempontból is fontos szerepe van:

•        A mai világban a blogok/vlogok szerepe egyre nagyobb teret nyer. Anyu idején ez a fajta tartalomgyártás még gyermekcipőben járt. Pláne a tudományos témájú blogoké!

•        A blogok/vlogok olvasói rétege vegyesebb es szélesebb körű, a tudomány egyes területei/hírei olyan olvasói réteghez is el tudnak jutni, akiket a hagyományos média nem feltétlen talált vagy célzott meg.

•        Tudományos blogot írni ugyanakkor felelősség is – mivel itt általában egyszemélyes vagy pár szereplős csapat dolgozik, nincs meg az az ellenőrzés, ami a nagyobb újságok, tv-műsorok sajátja. A Juhari Zsuzsanna-díj szerepe ezért is fontos – a díj egyben védjegy, hogy e blogok hiteles, minőségi híreket, ismereteket adnak.

•        A hat év során, amióta a díjat átadjuk, lassan egy kisebb közösség is épül a díjazottak, nyertesek között.

Hogy Anyuról is ejtsek néhány szót: Anyu kíváncsi, mindig nyitott természete tette lehetővé, hogy az elsők között forduljon az új hírcsatornák, megjelenési formák felé. A blog 2011-es indulásakor nem sok tudományos blog volt még. Ezért is mindig öröm számunkra, hogy évről-évre sok jelentkező közül választhatunk nyertest.

Anyu imádta a blogját, megoszthatta mindazon érdekes híreket, felfedezéseket, történeteket, amelyek őt is foglalkoztatták.

Nálunk otthon rengeteg hétköznapi beszélgetés futott egyszer csak ki olyan témákra, melyeket a Juhari Zsuzsanna blog bemutat. Anyu tág tudását, ismereteit nyilván velünk, otthon is megosztotta. Akkor természetesnek vettük, hogy egy ilyen vibráló, inspiráló környezetben élünk, növünk fel – hiányoznak ezek a történetek… Anyu blogja lehetőséget teremt arra, hogy e történetek egy része velünk maradjon; a díj pedig lehetőséget ad arra, hogy mások érdekes, tudományosan hiteles híreit, történeteit is megismerhessük. Gratulálok a díjazottaknak és a nyerteseknek, örülök, hogy személyesen is találkozhatunk végre mindenkivel.”

Az átadók után a TÚK tagjai megismerkedhettek a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont 1899-ben alapított Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének négy hektáros területével és az égbolt objektumait vizsgáló műszerekkel.