GLOVICZKI PÉTER NEMZETKÖZI HÍRŰ ÉRSEBÉSZ A SEMMELWEIS BUDAPEST AWARD DÍJAZOTTJA

Gloviczki Péter a legnagyobb karriert befutott magyar származású sebész, nemzetközi hírű szakember.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Gloviczki Péter, nemzetközi hírű érsebész szeptember 1-jén az ünnepélyes tanévnyitó keretében vehette át az intézmény legnagyobb presztízsű díját, a Semmelweis Budapest Awardot Merkely Béla rektortól.

Gloviczki Péter a legnagyobb karriert befutott magyar származású sebész, nemzetközi hírű szakember, aki tanulmányait a Semmelweis Egyetemen végezte, majd a Városmajori Klinikán – a nagy elődök mellett – sajátította el a sebészet és az érsebészet alapjait – mondta a díjazottat méltató beszédében Merkely Béla. “Gloviczki Péter nyugdíjba vonulása évében, 2016 márciusában operálta 10 ezredik betegét a gyógyítás fellegvárában, a rochesteri Mayo Klinikán. Minden egyes páciense biztos lehetett abban, hogy nemcsak a legkorszerűbb, legmagasabb szintű kezelésre, de emberileg is a maximumra számíthat tőle. Gloviczki professzor ugyanis amellett, hogy az érsebészet első számú nagymestere és szakterülete legkiválóbbja, empatikus orvos is” – fogalmazott Merkely Béla.

A díjazott életútját ismertetve a rektor felidézte: 1981-ben ösztöndíjasként került a Mayo Klinikára, ahol gyorsan haladt előre pályája. 2000-től 2010-ig a Mayo Klinika Érsebészeti Osztályának vezető professzoraként és a Gonda Vaszkuláris Centrum igazgatójaként nem csak az amerikai, hanem a nemzetközi érsebészet egyik legkiemelkedőbb egyéniségévé vált. Az érsebészet számos területének – főleg az aorta, a carotis artéria, a poplitea aneurysma, a vénás és nyirok betegségeknek, valamint az ér fejlődési rendellenességeinek – nemzetközileg elismert szakértője.

További részletek