Minden eddiginél erősebb magyar részvétellel ért véget a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszus

A világ legnagyobb nemzetközi űrkonferenciáját idén Dubajban tartották. Az október 25–29. között zajló eseményen a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) egy standdal képviselte hazánkat, segítve a magyar űrszektor szereplőinek nemzetközi bemutatkozását.

A Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (International Astronautical Federation, IAF), a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (International Academy of Astronautics, IAA), a Nemzetközi Űrjogi Intézet (International Institute of Space Law, IISL) és a Space Generation Advisory Council (SGAC) éves rendezvénye a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszus (International Astronautical Congress, IAC). Ez a világ legnagyobb, nem amerikai asztronautikai konferenciája, amelyet minden évben megrendeznek. Az idei IAC 2021 rendezvényt, amely 72. volt a sorozatban, október 25–29. között Dubajban, az Egyesült Arab Emírségekben tartották. Ez volt az első ilyen rendezvény az űrtevékenységben lendületes fejődést mutató arab térségben. A koronavírus-járvány árnyékában is összesen 110 országból 5000-nél is több részvevő jelent meg a kongresszuson. Külön kiemelendő, hogy a regisztrált részvevők fele 35 év alatti fiatal szakember volt. Az eseményhez kapcsolódó nagyszabású szakmai kiállításon több mint 90 cég és szervezet jelent meg.

Hazánkat a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) képviselte egy standdal, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően. A Tudományos Újságírók Klubjához eljuttatott közleményben az áll: ebben az évben pályázatot nyújtottunk be a 2024. évi Nemzetközi Asztronautikai Kongresszus megrendezésére. A kiállításon való jelenlét egyik célja a rendezési pályázat népszerűsítése, a másik a hazai űrszektor eredményeinek széles körű megismertetése volt. A magyar stand sok érdeklődőt vonzott, a kongresszus második napján egy fogadást is tartottunk. A vendégek a magyar űripari cégeket és kutatóhelyeket bemutató legfrissebb Hazai űrkörkép 2021 kiadványban megjelenő szervezetek áttekintő adataival egy prezentáció formájában ismerkedhetnek meg. A MANT további lehetőséget is felkínált a megjelenésre a hazai szervezetek által elkészített videók, képes anyagok levetítésével. Az IAF közgyűlése a kongresszus utolsó napján döntött a 2024. évi rendezési pályázatokról. Bár a budapesti pályázati anyag minőségével és a magyar űrszektor eredményeivel, sokszínűségével kapcsolatban pozitív visszajelzések érkeztek, ezúttal más nyerte el az IAC rendezésének jogát: a kongresszus 2024-ben Olaszországba, Milánóba látogat majd. További indulók voltak még a versenyben São Paulo (Brazília), Sevilla (Spanyolország) és Adelaide (Ausztrália). A budapesti rendezési pályázat előkészítése során szerzett értékes tapasztalatokat remélhetőleg a következő évek pályázatai során kamatoztatni tudjuk majd.

A Magyar Asztronautikai Társaság

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) jogelődje 1956-ban alakult. Küldetése azóta is változatlan, legfontosabb célkitűzései az alábbiak: terjeszteni az űrhajózási-űrkutatási ismereteket; egységes magyar szaknyelv kialakítása az asztronautikában; foglalkozni az ifjúsággal, és erősíteni azt az elvet, hogy az űrtan nem csak az űrhajózást jelenti, hanem jelen van mindennapi életünkben: a katasztrófa-előrejelzéstől kezdve a termésbecslésen és a műholdas helymeghatározáson át az orvos- és jogtudományig egyaránt. A MANT az űrkutatás iránt érdeklődő és az űrtevékenységgel aktívan foglalkozó hazai szakembereket tömöríti. A társaság szakmai programok (konferenciák, szemináriumok, találkozók) szervezése mellett minél szélesebb közönséghez szeretne szólni, a fiataloktól az idősekig egyaránt. Az általános és középiskolás fiatalok számára pályázatokat, programokat, a felsőoktatásban tanulók számára szakmai fórumokat szervez. Megjelenik nagy tudománynépszerűsítő rendezvényeken. Rendszeres kiadványokat jelentet meg (Űrtan Évkönyv, Körlevél, Hazai űrkörkép). További információk a Társaságról

A Nemzetközi Asztronautikai Szövetség

A párizsi székhelyű Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (International Astronautical Federation, IAF) 1951-ben alakult, hogy előmozdítsa az űrszektorban tevékenykedők nemzetközi együttműködését. Jelenleg 73 országból több mint 450 tagszervezete van, a nemzeti űrügynökségektől kezdve egyetemeken, kutatóintézeteken, űripari vállalkozásokon át olyan civil szervezetekig, mint amilyen a MANT is. A MANT jogelődje révén 1959 óta folyamatosan az IAF tagja, egyelőre még egyedül képviselve Magyarországot. Az évente megrendezett Nemzetközi Asztronautikai Kongresszusok (International Astronautical Congress, IAC) sorozata immár több mint hét évtizedes múltra tekinthet vissza. A vendéglátó szerepét mindig az IAF egyik tagszervezete tölti be. Hazánk ezidáig egyszer, 1983-ban látta vendégül a kongresszust, ahol manapság több ezer résztvevő jelenik meg a világ minden tájáról, az űrkutatás és űrtevékenység legújabb eredményeit több mint 1400 tudományos előadáson mutatják be. Az űripari cégek legújabb fejlesztései és víziói a 150-nél is több űripari céget felvonultató kiállításon jelennek meg. Az IAC idén Dubajba (Egyesült Arab Emírségek), 2022-ben Párizsba (Franciaország), 2023-ban pedig Bakuba (Azerbajdzsán) látogat. Budapest a 2024-es kongresszus rendezéséért szállt versenybe, amelynek jogát végül a versenytársak közül Milánó kapta. További információk az IAF-ről

Advertisement