Átadták a Jedlik Ányos-díjakat

Az egészségiparban és a szellemitulajdon-védelem területén tevékenykedő szakemberek vehették át a Jedlik Ányos-díjakat – közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

Idén Jedlik Ányos-díjjal tüntették ki Dékány Gyula okleveles vegyészmérnököt, kutatót, a Glycom és CarboCode vállalatok alapítóját. Dékány Gyula kutatásai során az anyatejcukrok szintetikus előállításának kidolgozására és nagy tételben történő gyártására (tápszer) fókuszált. Szintén Jedlik Ányos-díjat kapott Fogassy Elemér egyetemi tanár, kutató főmérnök, a kémia tudomány doktora, aki a Chinoin Gyógyszergyárban, majd az EGYT (Egis) Gyógyszergyárban dolgozott fejlesztőmérnökként. Oktatott és tanszékvezető is volt a Budapesti Műszaki Egyetem Szerves Kémiai Technológia Tanszékén. Szakterülete a gyógyszerkémiai technológiák és királis vegyületek technológiájának vizsgálata.    Az elismerést Gonda Imre iparjogvédelmi szakjogász, a Richter Gedeon Nyrt. Iparjogvédelmi Főosztályának vezetője is megkapta. A díjazott munkájával hozzájárult a magyar védjegyhatósági tevékenység modernizálásához, valamint közreműködött egyebek mellett az Európai Szabadalmi Egyezményhez történő csatlakozás előkészítésében.  Kitüntetésben részesült még Gyetvainé Virág Dóra okleveles gépészmérnök, az SZTNH műszaki elnökhelyettese, aki a méltatás szerint jelentős szerepet játszott az iparjogvédelmi oltalomszerzésre irányuló pályázati rendszer megújításában, a használatiminta-oltalmi törvény 2018-as átdolgozásában, valamint az ez utóbbihoz kapcsolódó módszertan kidolgozásában, és aktívan részt vesz az iparjogvédelmi jogszabályi háttér alakítására irányuló munkákban. 

A Jedlik Ányos-díjat Rózsa J. Balázs orvos, fizikus, a Femtonics Kft. alapítója, ügyvezető igazgatója is megkapta. Rózsa J. Balázs kutatási területe a neuronhálózatok aktivitásának és idegsejtek nyúlványaiban zajló jelösszegződés mechanizmusának vizsgálata saját fejlesztésű, valós idejű háromdimenziós lézer-szkennelő mikroszkópiai eljárásokkal. Kutatói munkássága 2021 novemberében újabb mérföldkőhöz érkezett a világ egyik legjelentősebb humán transzlációs központja, a BrainVision center megvalósulásával. A kutatóközpontban az új molekuláris biológiai módszertani megoldások és a háromdimenziós lézermikroszkópos technológia segítségével folyó munka eredményeként lehetőség nyílik a látás-helyreállító terápiák hatékonyságának vizsgálatára.

Az SZTNH Honoris Causa-díját idén Racsek Zsóka mérlegképes könyvelő, a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület titkára és könyvelője vehette át.  Az SZTNH kezdeményezésére létrehozott Jedlik Ányos-díjat, amellyel a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységet, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásságot ismerik el, 26. alkalommal adták át. A megalapítása óta eltelt több, mint negyedszázad alatt összesen 128-an részesültek a kitüntetésben. A díjazottak főként kiemelkedő iparjogvédelmi portfólióval rendelkező feltalálók, kutatók, fejlesztők, továbbá szabadalmi ügyvivők, ügyvédek, jogi képviselők, valamint hivatali munkatársak voltak. Honoris Causa-díjat eddig 25 olyan személy vehetett át, akik közéleti tevékenységükkel, életművükkel nagyban hozzájárultak a hazai szellemitulajdon-védelmi kultúra fejlődéséhez.