KÖNYVAJÁNLÓ: Rezsabek Nándor – Fél évszázados kalandozások

Rezsabek Nándor nevével jó negyed százada találkoztam először, amikor közös barátunk nagy múltú és értékes tartalmakban gazdag folyóiratát, a Draco amatőr csillagász folyóiratot digitalizáltam.


A környezet mérnökként az ismeretterjesztésben több területen is tevékenykedő barátom 50. születésnapjára magánkiadásban megjelent kötetének kedves szavakkal dedikált példányát a napokban hozta a posta. Köszönöm!

Ha kiszámolnánk, hogy egy évben mennyi mindent olvasunk a neten – blogokat, tweeteket, Facebook-bejegyzéseket – az bizonyára sok-sok könyvet tenne ki, miközben meglehet, hogy valójában egy árva könyvet sem olvastunk egész évben. A Rezsabek Nándor ScienceBlog és a planetology.hu blogok szerzője a digitális világból most vissza tér a Guttenberg galaxisba. Geológiai, környezeti, néha kultúrtörténeti barangolásra invitál a könyv Celldömölktől a főváros második és harmadik kerületének hegyvidéki látnivalóin át Balatonakarattya, Esztergom természeti kincsein és a tatabányai Szelim-lyukon keresztül egészen a dobogókői Thirring-sziklákig kalauzolja az olvasót. A művelt, szakértő író tudásával, a gyakorlott ismeretterjesztő könnyed stílusával és a kiváncsi, felfedező ember érdeklődésével megírt blog szerű fejezetek a magyar táj ha mégoly szubjektíven is válogatott, de valóban legszebb és sok esetben alig ismert vidékeit ismerteti meg az olvasóval.

Rezsabek Nándor fél évszázados kalandozásai geokronológiai értelemben vége egy röpke pillanat töredékei, de emberi léptékkel mérve az 50 év és az ebből ismeretterjesztéssel töltött több évtized nyomot hagyó, akár a Hédervári-hagyaték méltó gondozásáról, akár a 21. század elvárásaihoz igazodó blogger tevékenységről, akár szak- és populáris cikkekről vagy épp könyvek írásról legyen szó.

A Tudományos Újságírók Klubjának tagja rendhagyó módon, de gondolkodó, publikáló embertől nem lét idegen módon, egy sajátos kötettel ünnepelte születésnapját. Ilyen az, amikor az ünnepelt ad ajándékot. Míves kivitelű könyvet, értékes gondolatokat és okot és indítékot arra, hogy magunk is a nyomába eredjünk a lakhelyünktől néha alig pár kilométerre fekvő természeti kincsek felfedezésének.
A kéretlen és szubjektív recenzió egyetlen kritikai megjegyzése az legyen, hogy az elsőre kicsit ijesztő, de különleges fekete oldalakra nyomtatott könyvben a csodás helyekről készült fekete-fehér fotók sajnos alig érvényesülnek. Kárpótolja és invitálja viszont a szöveg az olvasót is e helyek felkeresésére. S mi lehet nagyobb cél és siker egy szerző számára, mint az, hogy könyve nem csak útravalót, hanem vágyat is ébreszt e gyönyörű természeti kincsek személyes felfedezésére az olvasóban.

Németh Csaba, a TÚK elnökségi tagja

Advertisement