Rólunk

A Tudományos Újságírók Klubja 1990 márciusában alakult a MÚOSZ tudományos-műszaki szakosztályának utódjaként.

Az első években a Tudományos Újságírók Kamarája néven működő szervezet létrehozásának indoka a tudományos újságírás független szakmai szervezetének megteremtése, a működéshez szükséges megfelelő pénzügyi háttér feltételeinek kialakítása és az önálló nemzetközi kapcsolatrendszer kiépítése.

Társadalmi szervezetünk egyesületi keretek között működik és fő célja a tudományos újságírók, illetve tudományos ismeretterjesztést végző tudományos kutatók közötti szakmai és emberi kapcsolatok erősítése, a szakmai továbbképzés támogatása, illetve az utánpótlás, a tudományos újságírás oktatásának elősegítése.

A TÚK rendszeres programjain a magyar tudományos élet vezető személyiségei találkoznak a szakma képviselőivel, netán a szakmát érintő belső ügyekről kerül sor egy beszélgetésre, s időről időre tanulmányi kirándulásokat szervezünk valamilyen kutatóintézetbe, intézménybe.

A TÚK évek óta kiadja az Év Ismeretterjesztő Tudósa címet, s az Enciklopédia díjat adományozza az év legjobb ismeretterjesztő újságírói tevékenységéért.

A TÚK szervezte meg a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémiájával közösen hazánk első tudományos és környezetvédelmi újságíró képző stúdióját, melynek keretén belül eddig három évfolyam végezte el tanulmányait. A TÚK 1990 decembere óta tagja az Európai Tudományos Újságíró Szövetségek Uniójának (EUSJA). Tagjaink több ízben vettek részt az EUSJA, illetve annak Közép Európai Munkacsoportja (ARGE) által rendezett tanulmányi utakon, egy ízben hazánk szervezett EUSJA-programot, illetve több ízben ARGE-programot.

A TÚK kezdeményező és házigazdai szerepet játszott a Tudományos Újságírók 2. Világkongresszusának budapesti megrendezésében.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s