Díjak

Akadémiai Újságírói Díj

A Magyar Tudományos Akadémia a magyar tudomány eredményeit, akadémiai intézményeit és személyiségeit hitelesen bemutató és népszerűsítő újságírók, riporterek vagy munkacsoportjaik elismerésére hozta létre az Akadémiai Újságírói Díjat.

A díjazottak listája itt.

Hevesi Endre-díj

Hevesi Endréné Kalmár Magda 1987-ben félmillió forintos tőkével tette alapítványát férje, néhai Hevesi Endre emlékére, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége javára.
Az alapítványtevő akarata szellemében a díjban azok az újságírók – indokolt esetben újságírói munkát végző szakemberek is – részesülhetnek, akik az előző évben a legtöbbet tették a tudomány és a technika új lehetőségeinek, eredményeinek népszerű ismertetése érdekében, illetve a legérdekesebb és közérthető magyarsággal fogalmazott cikkeket írták. A díjban évente három újságíró részesül, a héttagú kuratórium döntése alapján. 1999 óta a három díjon felül egy életműdíjat is átadnak. Hitelességét oklevél tanúsítja, összege 100 000 forint. A díj ünnepélyes átadásának dátuma minden év április 30-a, Hevesi Endre születésének évfordulója.

A díjazottak listája itt.

Az év ismeretterjesztő tudósa

Az 1996-ban alapított díjat elsőként Simonyi Károly akadémikus, fizikaprofesszor vehette át. A kitüntetést a tudományos újságírók szavazatai szerint annak a kutatónak ítélik oda, aki a korábbi években a legtöbbet tette a legtöbbet a tudomány közérthető megjelenítéséért, népszerűsítéséért az írott és az elektronikus sajtóban. Az elismerés részeként a díjazottak nevét azóta egy-egy csillag, illetve kisbolygó viseli az égen.

A díjazottak listája itt.