Tudományos és környezetvédelmi újságíró stúdió

Klímaváltozás, nanotechnológia, genomika, őssejtek, szupravezetés, áltudományok. Ha érdeklődik a modern tudomány és technika iránt, s emellett jártas a tudományokban, és szeretné ezekről közérthetően és hitelesen tájékoztatni a nagyközönséget, jelentkezzen a Tudományos Újságírók Klubja és a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémiája által közösen indított tudományos és környezetvédelmi újságíróképző stúdióba.

A stúdió vezetője Palugyai István (Népszabadság), az Európai Tudományos Újságírók Szövetségének elnöke, tanárai népszerű sajtós, rádiós, tévés szakújságírók. Idén először Vágó István (RTL Klub) is bekapcsolódik a munkába a Szkeptikusok Társaságának képviseletében.

Hazánk újságíróképző tanfolyamai között ma ez az egyetlen, ahol a hangsúly a tudományon, a környezet- és természetvédelmi ismereteken van, melyek manapság egyre fontosabbak.

A kurzus során megismerkedhetnek a hallgatók a nap mint nap felvetődő környezeti problémák tudományos hátterével, a sajtóműfajokkal, a tudományos és környezetvédelmi újságírás módszertani alapjaival, milyen a tényfeltáró újságírás a környezetvédelemben stb. Az oktatás tematikájának része az is, hogyan tárható egy adott téma a közvélemény elé. A kihelyezett foglalkozásokon (rádióban, televízióban, napi- és hetilapoknál) a hallgatók ízelítőt kaphatnak arról, hogy a média szakembereinek milyen napi feladatokat kell ellátniuk a szerkesztőségekben. A stúdió elvégzésével a résztvevők alapismereteket szerezhetnek ahhoz, hogyan válhatnak a tudomány és a környezet szakavatott ismeretközlőivé és médiaszakembereivé, és hogyan fejleszthetik kutatómunkájukban, illetve munkahelyükön is kommunikációs képességüket.

Az újságírás e speciális területén különösen kívánatos némi szakmai előképzettség, ezért a tanfolyamra elsősorban, főiskolai, illetve egyetemi hallgatók, illetve már felsőfokú oklevéllel rendelkezők jelentkezését várjuk.

Foglalkozások: heti egy délután 2×2 óra (elméleti és műhelyfoglalkozás) 60 óra elmélet + 20 óra gyakorlat. .

Információ és jelentkezés: Árkus Éva (MÚOSZ, 1062 Bp., Andrássy út 101.). Telefon: (1) 342 4703; e-mail: arkus@muosz.hu.
A tanfolyam sikeres elvégzéséről a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémia és a Tudományos Újságírók Klubja közös bizonyítványt ad ki.

Advertisement